Jesteś tutaj

PITTA

Uspokojenie & równowaga

PITTA
  • Mentha arvensis normalizuje poczucie wewnętrznego gorąca.
  • Foeniculum vulgare poprawia trawienie oraz wydalanie.
  • Coriandrum sativum korzystnie wpływa na pracę żołądka i jelit.
  • Tinospora cordifolia optymalizuje pracę wątroby oraz układu odpornościowego.
  • Santalum album wspomaga oczyszczanie krwi.
  • Korzystnie działa na dobry wygląd i jakość naskórka.
  • Wspiera równowagę emocjonalną oraz harmonizuje system nerwowy.
  • Asparagus racemosus uspokaja w stanach zdenerwowania, rozdrażnienia i stresu.
  • Centella asiatica pomaga w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia psychicznego.

       Suplement diety

Obejrzyj naturalny zbiór ziół i ręcznie robione herbaty w Nepalu

Cena: 26,00 zł
z VAT

Pitta wspomaga trawienie i przemianę materii, pracę wątroby i jakość krwi, wpływa na temperaturę ciała, wygląd naskórka i czynność mózgu. Daje poczucie uspokojenia i równowagi. Od stuleci używana tradycyjna mieszanka ziół himalajskich przy regularnym stosowaniu działa korzystnie na ogólny stan zdrowia oraz kondycję psychiczną u ludzi z przewagą następujących cech i charakterystyki:

  • Średnia budowa ciała
  • Nie przepada za gorącym latem i ostrym słońcem
  • Łatwo i szybko się poci
  • Skłonność do cery tłustej, rumianej i piegowatej
  • Racjonalność, pragmatyczność i współzawodnictwo
  • Dedukcyjne i przenikliwe myślenie oraz silna wola
  • Typ przywódcy, lubi dyskutować, przyciąga uwagę
  • Pod presją stresu porywczy, rozdrażniony i niecierpliwy
  • Dobry mówca i organizator z poczuciem odpowiedzialności
  • Łatwo się irytuje i bywa nieprzyjemnym krytykiem

Przywróceniu równowagi pomaga: zapewnienie wystarczającej ilości snu i relaksu, regularna aktywność i relaksacja, chłodniejsza żywność i napoje oraz wystarczająca ilość płynów. Typ Pitta powinien używać olejków i kremów, aby chronić skórę, unikać ostrych słońc i wysokich temperatur i ograniczyć nadmierną pracę lub naukę do późnej nocy lub wczesnych godzin. Zaleca się ograniczenie spożycia tłustych, ciężkich, słonych i pikantnych potraw, nie przejadać się i jeść mniejsze porcje kilka razy dziennie. Odpowiednie sporty to bieganie, pływanie, jazda na nartach, wspinaczka, wędrówki i rywalizacja sport.

 

Skład

mentha arvensis, emblica officinalis, coriandrum sativum, pterocarpus marsupium, tinospora cordifolia, centella asiatica, asparagus racemosus, foeniculum vulgare, cuminum cyminum, glycyrrhiza glabra, cymbopogon citratus, santalum album

Waga

100 g luźnej herbaty

Zalecana dawka

2 - 3 filiżanki dziennie

Przygotowanie

Przygotowując herbatkę 1 łyżeczkę do herbaty mieszanki ziołowej (ok. 2 g) zaparzamy wrzącą wodą i pozostawiany na 10 minut do naciągnięcia lub gotujemy przez 3-5 minut.

Używanie

W przypadku stosowania ziół himalajskich jako środka do optymalizacji duchowych i fizycznych funkcji organizmu tradycyjnie gotuje się je co najmniej 3–5 minut. W ten sposób przygotowany wywar ma silniejsze działanie, delikatniejszy smak i korzystnie wpływa na nasze trawienie, które ważne jest dla właściwego wchłaniania dobroczynnych ekstraktów z himalajskich ziół. Herbaty pijemy jako jeden ze składników dziennego trybu pitnego w okresie całego trwania odnowy pożądanych funkcji organizmu. W przypadku ziołowej kuracji oczyszczającej herbatkę należy stosować w okresie 1-3 miesięcy zgodnie z dziennym dawkowaniem podanym na opakowaniu. Po zużyciu każdego opakowania należy zastosować 1 tygodniową przerwę.

Zaleca się stosować nie więcej niż maksymalnie dwa rodzaje herbaty jednocześnie. Więcej herbat można stosować naprzemian w reżymie dziennym lub tygodniowym, jeżeli herbatki stosowane są w celu normalizowania bieżących objawów zakłócenia równowagi zdrowia duchowego i fizycznego. Herbat nie można mieszać, pijemy je zawsze oddzielnie w odstępie czasowym ok. godziny. Jeżeli herbaty stosujemy wyłącznie jako środek wspierający i pobudzający to zioła możemy pozostawić tylko do zaparzenia i używać bez ograniczeń. W celu optymalnego działania napar ziołowy pijemy ciepły i to przed jedzeniem. Specyficzny smak każdej herbaty jest elementem terapeutycznego działania i odpowiada ajurwedyjskim właściwościom sześciu smaków. Dlatego zalecamy nie dodawania do herbat żadnych substancji słodzących.

Ostrzeżenie: Suplement diety z ziołami. Trzymać poza zasięgiem dzieci. Przechowywać w suchym miejscu do 25 ° C. Nie przekraczać zalecanej dawki. Nie stosować jako substytutu zróżnicowanej diety. Nie jest przeznaczony dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących.
Kraj pochodzenia: Nepal

Powiązane produkty