Jesteś tutaj

Nasza Historia

„Jeżeli lepiej zrozumiemy samych siebie to lepiej zrozumiemy innych ludzi świat wokół nas.” - mądrość ajurwedyjska

Produkcja Everest Ayurveda, Kathmandu Nepal
Produkcja Everest Ayurveda, Kathmandu Nepal

The Himalayas are not only a home of snow

The Himalayan flora differs according to the climate, amount of rainfall, altitude and the quality of soil. The climate changes from tropical at the mountain foothills to the perpetual snow and ice 6000 m above sea level. The tropical jungle and fertile lowland in the South of Nepal, gradually give way to the sub-tropical climate, Himalayan foothillscovered by lush forest vegetation; deciduous and mixed temperate woodlands at the foothills of the Himalayas. At higher altitudes this changes into mountainous zones of the coniferous forest, scrub pine, pastures and mountain meadows. The tundra which is located even higher then eventually turns into an area of perpetual snow. The Himalayan slopes and valleys are home to more than 3,500 herb species. Several hundreds of these herbs have been used in Ayurvedic medicine in medical, aromatherapy, cosmetic and culinary field for millennia. 

Zbieranie ziół i ich ręczna obróbka

Doskonała wiedza oraz zbieranie ziół i przypraw jest częścią życia codziennego tysięcy ludzi żyjących w regionach górskich na zboczach Himalajów. Przygotowanie ziołowych herbat ajurwedyjskich, zachowuje więc tradycyjny kształt, jaki miał w dawnych czasach kiedy ludzie wychodzili na zbiory cennych ziół wysoko w Himalaje, aby później przygotowywać z nich regenerujące i odświeżające napoje zapewniające większą odporność organizmu i mocne zdrowie.

 

 

I w dzisiejszych czasach wiele ludzi wyrusza w długą drogę do odległych krańców górskich masywów, żeby uzbierać dziko rosnące zioła i dostarczyć je do dolin wielokrotnie tylko na grzbietach własnych jaków i górskich kóz. Do produkcji herbat himalajskich używa się więcej niż 60 ajurwedyjskich ziół, które zbierane są na rozległym obszarze pasma górskiego Himalajów. Rośliny czyści się ręcznie, później następuje obróbka różnych ich części jak korzenie, łodygi, kora, liście, kwiaty, nasiona i płody, które się dalej kruszy i mieli na delikatniejsze części tak, by można było osiągnąć najwyższą jakość i skuteczność zaparzenia mieszanki ziołowej. Tak przygotowane zioła są starannie ważone i w odpowiednich dawkach mieszane zgodnie z oryginalnymi recepturami ajurwedyjskimi.

Działanie ziół ajurwedyjskich

Już od stuleci ziół himalajskich używa się do optymalizowania duchowych i fizycznych funkcji organizmu. Stanowią podstawę tradycyjnej medycyny ajurwedyjskiej, w której używane są w przeróżnych kombinacjach. Każde zioło ma wielostronne działanie dlatego zależy na precyzyjnych dawkach dodawanych do mieszanek tak, by ich specyficzny wpływ był wzmocniony lub ograniczony. Himalajskie herbaty ajurwedyjskie stanowią wyjątkową kombinację tych przez stulecia sprawdzonych ziół oraz ich dobroczynnych naparów. Optymalizują siły duchowe i fizyczne, rewitalizują tkanki ciała, harmonizują układ naczyniowo-sercowy oraz limfatyczny, uspokajają układ nerwowy oraz oddechowy, wspierają trawienie i przemianę materii, oczyszczają organizm z toksyn, pobudzają czynności mózgowe oraz wzmacniają układ odpornościowy. Przy regularnym zażywaniu ich specyficzne działanie korzystnie wpływa na nasze fizyczne i psychiczne zdrowie. 

Lekarz ajurwedyjski

Mieszanki ziołowe przygotowuje się pod ścisłą kontrolą nepalskiego lekarza Dr. Ka Dev Jhaajurwedyjskiego Dr Ka Dev Jha, który jest absolwentem Państwowego Uniwersytetu Medycyny Ajurwedyjskiej w Patnie oraz Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu w Benarasu. W latach sześćdziesiątych pracował w służbach nepalskiego Ministerstwa Zdrowia w latach 1971-1997 pracował w klinice najstarszego uniwersytetu ajurwedyjskiego „Nara Devi” w Nepalu. Obecnie jest współpracownikiem i doradcą wielu towarzystw medycyny ajurwedyjskiej.

Tradycyjna mądrość ajurwedyjska oraz znajomość tajemnic życia przekazywane są przez wtajemniczonych nauczycieli z pokolenia na pokolenie jako forma służby dla wszystkich tych, którzy poszukują wewnętrznej świadomości nierozłącznej spójności psychicznego i fizycznego istnienia człowieka. Na podstawie takiego rozumienia nasze życie staje się bogatsze i bardziej zrozumiałe. Jeżeli lepiej zrozumiemy sami siebie to lepiej zrozumiemy pozostałych ludzi i świat wokół nas. To sposób na odkrycie prostoty, piękna i wewnętrznego nurtu życia, które do naszych codziennych działań wnoszą więcej radości, harmonii i pewności.

„A man who eats properly, lives a disciplined life, keeps himself detached from sensory objects, gives and  forgives, loves truth and serves others, is without any disease.”
- Ashtanga Hridaya

Everest Ayurveda s.r.o.

Everest Ayurveda s.r.o. to spółka czesko-słowacko-nepalska, która zgodnie z hinduską tradycją szerzy głębszą świadomość o medycynie ajurwedyjskiej, zdrowym stylu życia, używaniu himalajskich ziół i wnętrzu człowieka. Firmy w Czechach i na Słowacji założone były w roku 2004 we współpracy z nepalskim lekarzem ajurwedyjskim Dr Ka Dev Jha.

Przedmiotem produkcji, importu i działalności hurtowej spółki są tradycyjne ajurwedyjskie produkty z Nepalu i Indii. Everest Ayurveda s.r.o. ma swoją siedzibę w Republice Czeskiej z centralą w Pradze z filią na Słowacji z siedzibą w Bratysławie a produkcja wyrobów ziołowych prowadzona jest w Nepalu z siedzibą w Kathmandu.