Jesteś tutaj

Nasza Historia

„Jeżeli lepiej zrozumiemy samych siebie, to lepiej zrozumiemy świat innych ludzi wokół nas” - mądrość ajurwedyjska.

Produkcja Everest Ayurveda, Kathmandu Nepal
Produkcja Everest Ayurveda, Kathmandu Nepal

Himalaje to nie tylko dom śniegu

Himalajska flora różni się w zależności od klimatu, ilości opadów, wysokości i jakości gleby. Klimat zmienia się z tropikalnego przez podgórski do wiecznego śniegu i lodu 6000 m nad poziomem morza. Tropikalna dżungla i żyzna nizina na południu Nepalu, stopniowo ustępują klimatowi subtropikalnemu pogórza Himalajów. Himalayan foothillsOtacza je bujna roślinność leśna: liściaste i mieszane lasy umiarkowane u podnóża; na większych wysokościach zmieniają się w górzyste obszary lasu iglastego, kosodrzewinę, pastwiska i łąki górskie. Tundra, która znajduje się jeszcze wyżej, przechodzi w obszar wiecznego śniegu. Himalajskie zbocza i doliny są domem dla ponad 3500 gatunków ziół. Kilkaset tych ziół od tysiącleci jest stosowanych w ajurwedyjskiej medycynie, aromaterapii, kosmetyce i kulinariach. 

Zbieranie ziół i ich ręczna obróbka

Doskonała wiedza oraz zbieranie ziół i przypraw jest częścią życia codziennego tysięcy ludzi żyjących w regionach górskich na zboczach Himalajów. Przygotowanie ziołowych herbat ajurwedyjskich, zachowuje więc tradycyjny kształt, jaki miał w dawnych czasach kiedy ludzie wychodzili na zbiory cennych ziół wysoko w Himalaje, aby później przygotowywać z nich regenerujące i odświeżające napoje zapewniające większą odporność organizmu i mocne zdrowie.

 

 

I w dzisiejszych czasach wiele ludzi wyrusza w długą drogę do odległych krańców górskich masywów, żeby uzbierać dziko rosnące zioła i dostarczyć je do dolin wielokrotnie tylko na grzbietach własnych jaków i górskich kóz. Do produkcji herbat himalajskich używa się więcej niż 60 ajurwedyjskich ziół, które zbierane są na rozległym obszarze pasma górskiego Himalajów. Rośliny czyści się ręcznie, później następuje obróbka różnych ich części jak korzenie, łodygi, kora, liście, kwiaty, nasiona i płody, które się dalej kruszy i mieli na delikatniejsze części tak, by można było osiągnąć najwyższą jakość i skuteczność zaparzenia mieszanki ziołowej. Tak przygotowane zioła są starannie ważone i w odpowiednich dawkach mieszane zgodnie z oryginalnymi recepturami ajurwedyjskimi.

Działanie ziół ajurwedyjskich

Już od stuleci ziół himalajskich używa się do optymalizowania duchowych i fizycznych funkcji organizmu. Stanowią podstawę tradycyjnej medycyny ajurwedyjskiej, w której używane są w przeróżnych kombinacjach. Każde zioło ma wielostronne działanie dlatego zależy na precyzyjnych dawkach dodawanych do mieszanek tak, by ich specyficzny wpływ był wzmocniony lub ograniczony. Himalajskie herbaty ajurwedyjskie stanowią wyjątkową kombinację tych przez stulecia sprawdzonych ziół oraz ich dobroczynnych naparów. Optymalizują siły duchowe i fizyczne, rewitalizują tkanki ciała, harmonizują układ naczyniowo-sercowy oraz limfatyczny, uspokajają układ nerwowy oraz oddechowy, wspierają trawienie i przemianę materii, oczyszczają organizm z toksyn, pobudzają czynności mózgowe oraz wzmacniają układ odpornościowy. Przy regularnym zażywaniu ich specyficzne działanie korzystnie wpływa na nasze fizyczne i psychiczne zdrowie. 

Lekarz ajurwedyjski

Mieszanki ziołowe przygotowuje się pod ścisłą kontrolą nepalskiego lekarza Dr. Ka Dev Jhaajurwedyjskiego Dr Ka Dev Jha, który jest absolwentem Państwowego Uniwersytetu Medycyny Ajurwedyjskiej w Patnie oraz Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu w Benarasu. W latach sześćdziesiątych pracował w służbach nepalskiego Ministerstwa Zdrowia w latach 1971-1997 pracował w klinice najstarszego uniwersytetu ajurwedyjskiego „Nara Devi” w Nepalu. Obecnie jest współpracownikiem i doradcą wielu towarzystw medycyny ajurwedyjskiej.

Tradycyjna mądrość ajurwedyjska oraz znajomość tajemnic życia przekazywane są przez wtajemniczonych nauczycieli z pokolenia na pokolenie jako forma służby dla wszystkich tych, którzy poszukują wewnętrznej świadomości nierozłącznej spójności psychicznego i fizycznego istnienia człowieka. Na podstawie takiego rozumienia nasze życie staje się bogatsze i bardziej zrozumiałe. Jeżeli lepiej zrozumiemy sami siebie to lepiej zrozumiemy pozostałych ludzi i świat wokół nas. To sposób na odkrycie prostoty, piękna i wewnętrznego nurtu życia, które do naszych codziennych działań wnoszą więcej radości, harmonii i pewności.

„Człowiek, który poprawnie odżywia się, prowadzi zdyscyplinowane życie, trzyma się z dala od pokus zmysłowych, przebacza, kocha prawdę i służy innym, pozostaje bez żadnej choroby”.
- Ashtanga Hridaya

Everest Ayurveda s.r.o.

Everest Ayurveda s.r.o. to spółka czesko-słowacko-nepalska, która zgodnie z hinduską tradycją szerzy głębszą świadomość o medycynie ajurwedyjskiej, zdrowym stylu życia, używaniu himalajskich ziół i wnętrzu człowieka. Firmy w Czechach i na Słowacji założone były w roku 2004 we współpracy z nepalskim lekarzem ajurwedyjskim Dr Ka Dev Jha.

Przedmiotem produkcji, importu i działalności hurtowej spółki są tradycyjne ajurwedyjskie produkty z Nepalu i Indii. Everest Ayurveda s.r.o. ma swoją siedzibę w Republice Czeskiej z centralą w Pradze z filią na Słowacji z siedzibą w Bratysławie a produkcja wyrobów ziołowych prowadzona jest w Nepalu z siedzibą w Kathmandu.