Jesteś tutaj

Powikłania pocovidowe: zaburzenia koncentracji i zapominanie

Osłabienie tkanki nerwowej na skutek zmniejszonej wydajności układu oddechowego, czyli obniżone dotlenienie krwi dopływającej do tkanek organizmu, może (zwłaszcza po chorobie) prowadzić do niewystarczającej oksydacji mózgu, a tym samym wzmożonego zapominania i braku koncentracji. Najbardziej sprawdzonym ajurwedyjskim ziołem wspierającym zdolność koncentracji jest brahmi (centella asiatica) znana jako wąkrotka azjatycka.

To tradycyjne zioło było używane od wielu stuleci przez indyjskich joginów, aby uspokoić myśli, wyostrzyć umysł i wywołać stan czujności odpowiedni do koncentracji i medytacji. Poprzez stymulację funkcji mózgu brahmi pomaga lepiej się skoncentrować, poprawia pamięć i ogólny przepływ krwi do mózgu. W mieszance ziołowej Brahmi znajdziesz również ashwagandhę (withania somnifera), która likwiduje zmęczenie, wzmacnia wydolność organizmu i przynosi głęboką regenerację tkanki nerwowej, co w naturalny sposób zwiększa odporność na stres i wzmacnia ogólną równowagę psychiczną. Kolejnym ziołem jest imbir (zingiber officinale), który łagodzi dolegliwości żołądkowe, orzeźwiająca trawa cytrynowa (cymbopogon citratus) oraz dwa gatunki cynamonu, indyjski i cejloński (cinnamomum tamala i cinnamomu zeylanicum), które natleniają tkankę mózgową, wzmacniają serce,  chronią organizm przed stresem oksydacyjnym.

Zalecamy stosowanie herbaty Brahmi w połączeniu z eliksirem ziołowym Majjaprash. Poza zielem brahmi i odżywczym owocem amalaki o znaczącym procencie antyoksydantów, zawiera on również nardostachys wielkokwiatowy (nardostachys jatamansi), który korzystnie wpływa na stan psychiczny i pomaga rozluźnić układ nerwowy, kozłek lekarski (valeriana officinalis) wyciszający wzburzone myśli, winorośl właściwą (vitis vinifera) wzmacniającą jakość krwi, pieprz czarny (piper nigrum) korzystny dla regeneracji tkanki nerwowej oraz sandałowiec biały (santalum album) o działaniu przeciwdepresyjnym, łagodzącym napięcie psychiczne i fizyczne.

  • Przygotowanie herbaty: jedną łyżeczkę mieszanki ziołowej (ok. 2 g) gotować przez 3-5 minut lub zalać 250 ml wrzącej wody i parzyć przez 10 minut. Eliksir wystarczy wziąć na łyżeczkę i popić go z ciepłą wodą lub herbatą.
  • Zalecane dawkowanie: 2-3 filiżanki dziennie z łyżeczką eliksiru. Nie przyjmować w trakcie jedzenia, ale odczekać co najmniej 1 godzinę przed lub po posiłku.

Wybraliśmy dla Ciebie kilka tematycznych komentarzy:

Dzień dobry, obecnie używam Waszych herbat: BRAHMI – Memory tea i Kalamegha – Liver tea i jestem z nich zadowolona. Połączenie ziół w Waszych herbatach to zarazem przyjemność dla duszy. Dziękuję.  inż. Zdenek Kloucek

Pozdrawiam Was, regularnie kupuję herbaty z Waszej oferty - Kudzu, BRAHMI i jestem z nich bardzo zadowolony. Pozdrawia J. Packa

Polecane produkty

Ajurwedyjskie pakiety odpornościowe

Troska o odporność & regenerację
Odwiedź nasz sklep

Zapisz się do odbierania ajurwedyjskiego czasopisma i nowości

Dane wprowadzone podczas tej rejestracji przetwarzamy zgodnie z warunkami przetwarzania danych osobowych. Możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera w dowolnym momencie, klikając przycisk rezygnacji z subskrypcji lub aktualizując swoje ustawienia na dole wiadomości e-mail. Więcej informacji na temat ochrony danych osobowych można znaleźć na naszej stronie internetowej www.everest-ayurveda.pl.