Jesteś tutaj

Amalaki - niebiańskie owoce Indii

AMALAKI (Liściokwiat garbnikowy) jest owocem rośliny o łacińskiej nazwie phyllantus emblica lub emblica officinalis.

Emblica lekarska należy do rodziny Euphorbiaceae i rośnie do wielkości średniego drzewa. Występuje na płaskich i podgórskich obszarach na całym subkontynencie indyjskim na wysokości od 200 m do 2000 m. W Indiach amalaki są uznawane za święte drzewo, za tak zwane „niebiańskie owoce”. Niebiański owoc, to obfite i naturalne źródło witaminy C , a także sposób na pozyskanie wysokiej jakości przeciwutleniaczy. Amalaki zaleca się w medycynie ajurwedyjskiej pod kątem odżywiania tkanek ciała i regeneracji komórek.

Działanie amalaki

Dominującym składnikiem aktywnym amalaki jest grupa tanin pochodzących z kwasów żółciowych i elagowych. Liczne badania naukowe wykazały, że wpływ amalaki na zdrowie wynika głównie z obecności dużych ilości tanin, które mają bardzo korzystny wpływ na zdrowie dróg oddechowych i jelit. Analizy wykazały, że polifenole znacząco przyczyniają się do obniżenia poziomu lipidów i cukru we krwi, przyspieszają krążenie krwi, blokują działanie czynników rakotwórczych i mają bardzo pozytywny wpływ na ogólną regenerację komórek. To, co wcześniej przypisywano witaminie C, w rzeczywistości jest zasługą taniny działającej jako witamina. Dlatego też, amalaki są z powodzeniem stosowane w terapii onkologicznej, a także w celu ochrony układu sercowo-naczyniowego przy podwyższonym poziomie cholesterolu i następnie uszkodzeniu naczyń. Związki taninowe znalezione w Amalakach zostały przetestowane pod kątem trzech ważnych enzymów wychwytujących wolne rodniki. Liczne badania potwierdziły, że owoce Amalaków wzmacniają mechanizmy ochronne przed atakiem wolnych rodników w obliczu stresu.

Stare indyjskie pisma wspominają o szerokim spektrum zdrowotnego oddziaływania amalaki: pomagają w kaszlu i przeziębieniu, mają pozytywny wpływ na dobre trawienie, pomagają w przewlekłym zapaleniu żołądka i zapaleniu jelita grubego, obniżają temperaturę ciała i łagodzą pragnienie, wzmacniają serce i aktywność mózgu, przyczyniają się do ogólnego stanu zdrowia układu sercowo-naczyniowego, spowalniają proces starzenia się dzięki wysokiemu poziomowi przeciwutleniaczy, zwiększają liczbę czerwonych krwinek, działają jako doskonały tonik wzmacniający prozdrowotne funkcjonowanie krwi, kości, wątroby, pęcherzyka żółciowego, śledziony i serca. Pomagają wyeliminować toksyny z organizmu, poprawić funkcje wzrokowe, korzystnie wpływają na wzrost włosów.

Według starych legend, mówi się również, że we wczesnych latach mędrzec Chyawan odzyskał swoje słabe zdrowie, spożywając ten owoc wraz z innymi ziołami i dożył bardzo sędziwego wieku. Ten odmładzający ziołowy środek został nazwany Chyawanprash i jest również znany jako „ajurwedyjski eliksir młodości”.

Amalaki jest także wyjątkowy, ponieważ zawiera pięć z sześciu znanych smaków. Jest kwaśny, cierpki, słodki, gorzki i ostry. Ta kombinacja smaków daje amalaki zdolność do bardzo dobrego zrównoważenia trzech zasad energetycznych vata, pitta i kapha. Ponadto, wraz z innymi owocami Bibhitaki i Haritaki, tworzą dobrze znane połączenie ajurwedyjskie Triphala, które wzmacnia zdrowie, psychiczną i fizyczną odporność organizmu, układ odpornościowy i jest doskonałe do detoksykacji przewodu pokarmowego.

Istnieje wiele powodów, dla których warto wypróbować amalaki - czy zapobiegać i wzmacniać odporność, czy wspomagać walkę z określonymi problemami zdrowotnymi. Ze względu na szerokie spektrum efektów, Amalaki mogą być wielką pomocą w budowaniu stabilnego i silnego zdrowia. Amalaki Natural (100g) Oferujemy suszone na słońcu i niełuskane. Możesz także spróbować smak amalaki ze świeżo zmielonym imbirem, cynamonem, kardamonem, kakao lub z trawą cytrynową oraz z indyjską miętą - tutaj.

Ajurwedyjskie pakiety odpornościowe

Troska o odporność & regenerację
Odwiedź nasz sklep