Jesteś tutaj

MAJJAPRASH

Mózg & nerwy

MAJJAPRASH

Ajurwedyjskie eliksiry odżywcze

  • Nardostachys jatamansi przyczynia się do relaksacji układu nerwowego
  • Valeriana officinalis pomaga uspokoić wzburzony umysł
  • Wspomaga w rozładowaniu stresu i napięcia nerwowego
  • Centella asiatica pobudza aktywność mózgu
  • Pomaga odświeżyć pamięć i funkcje widzenia/ wzroku
  • Withania somnifera pomaga w utrzymaniu równowagi psychicznej
  • Wzmacnia odpornośc psychiczną i witalność organizmu
Cena: 27,00 zł
z VAT

Majjaprash to odżywczy dżem ziołowy, który poprawia czynność funkcji mózgu oraz relaksuje układ nerwowy. Jego uszkodzenie spowodowane jest brakiem równowagi psychicznej. Objawy: upośledzenie wzroku i układu hormonalnego, infekcje oka, osłabienie aktywności mózgu, zaburzenia psychiczne i neurologiczne, zapalenie nerwu kulszowego - rwa kulszowa, półpasiec, stres, napięcie, niepokój, podniecenie, bezsenność, depresja, padaczka i stwardnienie rozsiane.

Skład

nardostachys jatamansi, valeriana officinalis, centella asiatica, withania somnifera, emblica officinalis, vitis vinifera, glycyrrhiza glabra, cymbopogon citratus, santalum album, piper nigrum, zingiber officinale, cuminum cyminum, ghee (masło klarowane), syrop palmowy

Waga

200 g ziołowego dżemu

Zalecana dawka

1 łyżeczkę (tj. 5 g) 2-3 razy dziennie oddzielnie lub popijając filiżanką ciepłego mleka albo wody.
Przygotowanie łagodnego napoju: 1 łyżeczkę rozmieszać w 250 ml ciepłej wody.

Używanie

Ajurwedyjskie eliksiry ziołowe wzmacniają odżywianie tkanek fizycznych (dhátus) i wspierają oczyszczanie układów fizycznych (srótámsi). Stanowią część kuracji odmładzajacej i rewitalizującej ciała oraz umysłu (rasájana). Tradycyjnie należy je popijać ciepłym mlekiem lub wodą, które w medycynie ajurwedyjskiej używane są jako media lub środowisko (anupána) do przygotowania, używania, ukierunkowania oraz lepszego wchłaniania preparatów ziołowych. Do dalszych preparatów zwiększających działanie terapeutyczne ziół (vehikula) zaliczamy miód, syrop trzcinowy lub surowy cukier, masło klarowane (ghí) lub olej.

Zalecamy stosować maksymalnie dwa eliksiry ziołowe jednocześnie. Więcej eliksirów można stosować naprzemiennie w systemie dziennym lub tygodniowym, normalizowania bieżących objawów zakłócenia równowagi zdrowia psychicznego i fizycznego. W celu ich optymalnego działania należy je stosować przed jedzeniem, zawsze oddzielnie w odstępie czasowym ok. godziny. W przypadku występowania poważniejszych dolegliwości zdrowia psychicznego lub fizycznego eliksiry kuracji ajurwedyjskich należy stosować w dłuższym okresie czasu między 1–3 miesięcy zgodnie z dziennym dawkowaniem podanym na opakowaniu. Specyficzny smak każdego eliksiru jest elementem jego terapeutycznego działania i odpowiada ajurwedyjskim właściwościom sześciu smaków.

W systemie medycyny ajurwedyjskiej letnie lub przegotowane mleko uważane jest za powszechny składnik receptur zdrowotnych z uwagi na posiadane satwiczne właściwości. Obniża gorzki smak doszy pitta oraz uspokaja rozdrażnione emocje. Używane jest jako odżywcze pożywienie i powoduje zdrową tonizację organizmu ludzi z przewagą doszy vata. Wspiera powstawanie życiowej siły odżas, która stanowi podstawę układu odpornościowego połączonego z dostatecznym udziałem doszy kapha. U ludzi z wrażliwym układem trawiennym lub spowolnionym metabolizmem mleko może powodować dolegliwości trawienne co objawia się zaflegmieniem, biegunką lub wzdęciami. W takim przypadku stosownym bedzie dodanie do mleka szczypty imbiru, lub kardamonu.

Ostrzeżenie: Suplement diety z ziołami. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze 25°C. Nie przekraczać zalecanej dawki. Nie należy stosować jako substytutu zróżnicowanej diety. Nie dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących.

Kraj pochodzenia: Indie

Powiązane produkty