Jesteś tutaj

Spirulina – cudowne niebieskie "algi"

Spirulina jest najczęściej określana jako algi słodkowodne, ale botanicznie należy do niebieskich cyjanobakterii, co uwydatnia kolor, szczególnie widoczny w bezpośrednim świetle słonecznym. Najbardziej znanym gatunkiem spiruliny jest arthrospira platensis, który rośnie w tropikalnych i subtropikalnych jeziorach o wysokim pH i znaczącym stężeniu węglanów. Występuje w Afryce, Azji i Ameryce Południowej.

Algi to bogactwo witamin, minerałów i protein

Spirulina uważana jest za superfood głównie ze względu na wysoką zawartość minerałów, białek i witamin, takich jak B1, B2, B3, B6, B9, A, D, E, K i C. Białka są potrzebne do wzrostu, regeneracji, energii i długowieczność komórek. Jedno z badań ukazuje nawet, że gram spiruliny zawiera więcej białka niż gram mięsa. Spirulina jest bogata w kwas gamma-linolenowy (GLA), który działa przeciwutleniająco a także optymalizuje pracę mózgu i serca, zawiera łatwo przyswajalne składniki odżywcze, takie jak: karoten, chlorofil, fikocyjanina, sole komórkowe, składniki odżywcze roślin i enzymy. Wśród korzystnych metali w składzie znajduje się mangan, cynk, miedź, selen i chrom. 

Korzystne działanie spiruliny jest głównie wykorzystywane do wzmocnienia układu odpornościowego i ogólnej witalności w przypadku diet wegetariańskich i wegańskich, wsparcia wzrostu mięśni i normalizacji poziomu cukru we krwi. Wyszczupla i pomaga kontrolować wagę. Zawiera żelazo, które przyczynia się do powstawania czerwonych krwinek i transportu tlenu do tkanek organizmu; miedź, która pomaga w przenoszeniu żelaza do krwiobiegu; ryboflawinę, która wspomaga metabolizm żelaza; tiaminę, wspomagającą czynność serca.

Spirulina jako kosmiczna dieta

Ze względu na wysoką zawartość białka, minerałów i witamin, dwudziestowieczni naukowcy zaklasyfikowali spirulinę jako potencjalne alternatywne źródło ludzkiego pożywienia. W 1974 r., na I Światowej Konferencji Żywnościowej spirulina została uznana za „najlepszą żywność przyszłości”. Badania naukowe wykazały jej pozytywny wpływ na leczenie wielu chorób, takich jak białaczka, cukrzyca, opryszczka, grypa i ochrona przed promieniowaniem. Biorąc pod uwagę jej wszechstronne pozytywne skutki, nie jest zaskakujące, że znalazła się ona na ściśle wyselekcjonowanej liście produktów medycznych i spożywczych w menu NASA (National Aeronautics and Space Administration) dla załóg stacji kosmicznej.

Jak używać spirulinę

Spirulina jest dostępna głównie w tabletkach lub w postaci zmiażdżonego proszku. W ajurwedzie nazywa się ją churną, spożywana jest z ciepłą wodą i miodem. Jeśli chcielibyście spróbować działania spiruliny – wzmocnić swoją odporność, oczyścić organizm z toksyn oraz wesprzeć mięśnie i smukłą linię – możecie spróbować naszego wyjątkowego połączenia sproszkowanej spiruliny z ajurwedyjskimi owocami amalaki bogatymi w witaminę C. AMALAKI napój SPIRULINA, to w 100% naturalny produkt o standardzie RAW.

Polecane produkty

Ajurwedyjskie pakiety odpornościowe

Troska o odporność & regenerację
Odwiedź nasz sklep