Po wypróbowaniu CHYAWANPRASH muszę powiedzieć, że jest absolutnie wyjątkowy. Jest smacznie łagodny, krótko po użyciu odczuwa się silny wpływ ziół, tak na ciało jak i na psychikę. Dostarcza energię a także działa regenerująco. Jest naprawdę świetny. Dziękuję.
CHYAWANPRASH uwolnił mnie od zaparć, na które cierpiałem OD 14 lat !! Już po trzech dniach użytkowania zacząłem opróżniać się raz dziennie. Teraz po dwóch miesiącach doskonale trawię, schudłem 3 kg a co więcej, znikają mi wypryski atopowe, egzema męczyła mnie od lat, wreszcie mam spokój.
Jestem bardzo zadowolona z ziołowych eliksirów. Naprawdę działają i są bogate w minerały i składniki odżywcze, nawet gdy są stosowane w niewielkich ilościach. Nie mam nic innego niż pozytywna opinia na temat herbat, które kupiłam dla moich przyjaciół.
Dziękuję bardzo... Wasze produkty są najlepsze. CHYAWANPRASH zażywam od zeszłej jesieni i przez cały ten czas, ani raz nie miałem przeziębienia, choroby itp. To naprawdę cudowny eliksir... bardzo dziękuję!
PL Intermediate
Chyawanprash to odżywczy eliksir ziołowy, który z uwagi na swoje działanie rewitalizujące w medycynieajurwedyjskiej uważany jest za “eliksir życia”. Jego skład to doskonała kombinacja ziół leczniczych, któreswoim działaniem antyoksydacyjnym korzystnie wpływa na zdrowie przewodu pokarmowego, optymalne działanie układu immunologicznego oraz kompleksową witalność tkanek organizmu człowieka. Stara legenda głosi, że w dawnych czasach mędrzec Chyawan odnowił swoją młodość oraz dobre zdrowie dzięki konsumowaniu owoców Amalaki w kombinacji z innymi ziołami, co spowodowało, że dożył sędziwego wieku. W ten sposób powstał wyjątkowy eliksir ziołowy, który nazwano Chyawanprash.
Zalecana dawka
1 łyżeczkę (tj. 5 g) 2-3 razy dziennie samodzielnie lub popijając filiżanką ciepłego mleka lub wody.
Przygotowanie łagodnego napoju: 1 łyżeczkę rozmieszać w 250 ml ciepłej wody.
Używanie
Ajurwedyjskie eliksiry ziołowe wzmacniają odżywianie tkanek fizycznych (dhátus) i wspierają oczyszczanie układów fizycznych (srótámsi). Stanowią część kuracji odmładzajacej i rewitalizującej ciała oraz umysłu (rasájana). Tradycyjnie należy je popijać ciepłym mlekiem lub wodą, które w medycynie ajurwedyjskiej używane są jako media lub środowisko (anupána) do przygotowania, używania, ukierunkowania oraz lepszego wchłaniania preparatów ziołowych. Do dalszych preparatów zwiększających działanie terapeutyczne ziół (vehikula) zaliczamy miód, syrop trzcinowy lub surowy cukier, masło klarowane (ghí) lub olej.
Zalecamy stosować maksymalnie dwa eliksiry ziołowe jednocześnie. Więcej eliksirów można stosować naprzemiennie w reżymie dziennym lub tygodniowym, jeżeli stosowane są dla normalizowania bieżących objawów zakłócenia równowagi zdrowia psychicznego i fizycznego. W celu ich optymalnego działania należy je stosować przed jedzeniem, zawsze oddzielnie w odstępie czasowym ok. godziny. W przypadku naprawiania poważniejszych dolegliwości zdrowia psychicznego lub fizycznego eliksiry kuracji ajurwedyjskich należy stosować w dłuższym okresie czasu w rozpięciu 1–3 miesięcy zgodnie z dziennym dawkowaniem podanym na opakowaniu. Specyficzny smak każdego eliksiru jest elementem jego terapeutycznego działania i odpowiada ajurwedyjskim właściwościom sześciu smaków.
W systemie medycyny ajurwedyjskiej letnie lub przegotowane mleko uważane jest za powszechny składnik receptur zdrowotnych z uwagi na posiadane satwiczne właściwości. Obniża gorzki smak doszy pitta oraz uspokaja rozdrażnione emocje. Używane jest jako odżywcze pożywienie i powoduje zdrową tonizację organizmu ludzi z przewagą doszy vata. Wspiera powstawanie życiowej siły odżas, która stanowi podstawę układu odpornościowego połączonego z dostatecznym udziałem doszy kapha. U ludzi z wrażliwym układem trawiennym lub spowolnionym metabolizmem mleko może powodować dolegliwości trawienne co objawia się zaflegmieniem, biegunką lub wzdęciami. W takim przypadku stosownym bedzie dodanie do mleka szczypty imbiru, lub kardamonu.
Ostrzeżenie: Suplement diety z ziołami. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze 25°C. Nie przekraczać zalecanej dawki. Nie należy stosować jako substytutu zróżnicowanej diety. Nie dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących.
Wasze produkty znam. Bardzo mi smakują. Ostatnio kupiłem herbatę na przeziębienie i nadciśnienie. Ich skład, to naprawdę czysta natura.
Dzięki herbacie MEDHIKA moja laktacja wzrosła o 50%. Do tego czasu nic nie pomagało.
Herbata KANTAKARI pomogła mi po usunięciu zęba. To była ósemka, więc dziąsło miało dużą dziurę i stale krwawiło. Wypróbowałam ajurwedyjską herbatę KANTAKARI, przeznaczoną dla zębów i dziąseł. To było niesamowite. Moje dziąsło przestało krwawić już po pierwszej filiżance herbaty. A po regularnym piciu 1 filiżanki herbaty wieczorem, moje dziąsła wygoiły się w ciągu kilku kolejnych dni.
Zauważyłem, że herbata BRAHMI mi pomogła, czuję, że jestem mniej zestresowany, a moja koncentracja się poprawia.
Dzień dobry, miesiąc temu kupiłam ajurwedyjską herbatę NIMBA, od tej pory używam regularnie. Moja skóra znacznie się poprawiła, dla mnie ta herbata jest zdecydowanie doskonała, pozbyłam się trądzikowego bólu.
W herbaciarni kupiłem kadzidełka KODAMA - Sekrety samurajów, i muszę powiedzieć, że był to najbardziej niesamowity zapach, jaki kiedykolwiek czułem w życiu.
W ostatnich tygodniach szalała wśród moich znajomych dławica piersiowa, wirusoza a także katar, poleciłam im TULSI, DALCHINI i KATPHALA, zgodnie z występującymi objawami, i wszyscy byli zadowoleni z działania tych herbat. Te zioła naprawdę pomagają!
6 lat temu mój poziom cholesterolu wzrósł do 7,11 i miałem zacząć przyjmować statyny. Ograniczyłem spożycie tłuszczu i wypiłem dwa opakowania herbaty KALAMEGHA, aby wspomóc pracę wątroby. Po około trzech miesiącach mój poziom cholesterolu wynosił 5,56, a teraz wynosi 5,6 i już się tym nie przejmuję. Powiatowa Pani Doktor. Była bardzo mile zaskoczona, chociaż nie skorzystałem z jej recept. Zimą piję sprawdzone herbaty TULSI i DALCHINI. Naprawdę coś jest w tej Ajurwedzie!!!
Dzień dobry, ja również chcę się podzielić swoim doświadczeniem z herbatą Shatawari. Przez ponad miesiąc przyjmowałam leki w związku z pęknięciem torbieli jajnika, a kiedy zbadałam się, torbiel nadal tam był. Potem piłam tę herbatkę tylko przez nieco ponad tydzień i udałam się na badanie przedoperacyjne, podczas którego powiedziano mi, że torbiel pękł. Dziękuję bardzo ❤️
Polecam herbatę PACHAKA. Przez kilka tygodni bolało mnie pod lewym żebrem - najwyraźniej żołądek lub trzustka. Polecono mi tę herbatę i po kilku dniach picia ból całkowicie zniknął. Efekt jest niesamowity. Teraz próbuję BHRINGARAJ na włosy.