Jesteś tutaj

Łyk tajemniczego ajurwedyjskiego napoju z opowieściami o starożytnych Indiach

„Boskie zdrowie” jest tym, co w dosłownym tłumaczeniu ze starożytnych tekstów ajurwedyjskich przynosi organizmowi napój przygotowany z drobno zmielonego proszku amalaki i legendarnego korzenia indyjskiego żeń-szenia znanego jako ashwagandha.

Ajurwedyjskim lekarzom, pisma te służą jako istotne źródło ważnej i wielowiekowej wiedzy. Osławiony napój, przy regularnym stosowaniu, równocześnie wzmacnia układ odpornościowy, kondycję fizyczną i równowagę psychiczną.

Te recepty i wskazówki dotyczące przywrócenia i utrzymywania zdrowia oraz witalności, aż po wydłużanie oczekiwanej długości życia, zostały napisane ponad 2500 lat temu. Ich cytaty i tłumaczenia pojawiły się następnie w pismach medycyny arabskiej, a także w dziełach Hipokratesa i Platona pisanych kilka wieków przed naszą erą.

Pochodzenie ajurwedy i jej wpływ na medycynę alopatyczną

Głęboka wiedza, z której zrodziła się Ajurweda, została po raz pierwszy ujawniona przez oświeconych mędrców, joginów i świętych, którzy zebrali się u podnóża Himalajów około VII wieku p.n.e., aby utworzyć pierwszą „radę naukową” w historii ludzkości. Zapis tego spotkania można znaleźć w Charaka Samhita, jednym z dwóch najsłynniejszych pism ajurwedyjskich.

Obszerna ajurwedyjska skarbnica specjalistycznych pism, zawiera ponad 8000 receptur opisujących różne sposoby leczenia, do czego używa około 600 ziół. Bazując na wiedzy o zdrowotnych korzyściach ajurwedyjskich roślin, firmy farmaceutyczne opracowały liczne produkty stosowane we współczesnej medycynie. Na przykład z rośliny Rauwolfia serpentina, która od wieków jest używana do obniżania ciśnienia krwi, w 1931 r. wyizolowano rezerpinę i rescynaminę, dzięki czemu w 1945 r. opracowano pierwszy alopatyczny lek obniżający ciśnienie krwi. Znaleźlibyśmy wiele takich przykładów.

Medycyna naturalna bogata kultura Indii

Drobno zmielony proszek amalaki, główny składnik napojów ajurwedyjskich, jest małym cudem ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy i witaminy C. W świeżej postaci wygląda jak większy agrest i dojrzewa rok po roku na niskich drzewach pod gorącym niebem północnozachodnich Indii, zwłaszcza w Gudźarat i Radżastanie; w pobliżu których, w swojej wyprawie wojennej w pierwszej połowie IV wieku p.n.e. zatrzymał się Aleksander Wielki, wtenczas już jako władca Grecji, Persji i wszystkich krajów aż do subkontynentu indyjskiego.

Legenda głosi, że na końcu swojej podróży spotkał grupę mędrców, którzy medytowali pod wielkim bananowcem. Rozmowa z nimi wywarła na nim takie wrażenie, że zatrzymał  się i wrócił ze swoją zmęczoną armią, tam skąd przybył. Gudźarat to kraina wyznawców dżinistycznych nauk Mahaviry, mówiących o niestosowaniu przemocy; podczas gdy dumni mieszkańcy Radżastanu wyróżniają się niezłomną odwagą w obronie swojego terytorium – nawet do ostatniego człowieka, czego dowodem jest wiele historycznych przekazów starożytnych Indii. W obu krajach istnieje długa tradycja ręcznego zbierania i przetwarzania owoców amalaki i innych ziół leczniczych pod kątem wykorzystania w licznych przepisach ajurwedyjskich.

W pobliżu tego obszaru znajduje się również słynny Taj Mahal, którego wdzięczne krzywizny architektoniczne odbijające się na tafli wody przenoszą ludzki umysł w świat pałaców i świątyń, tworząc wyjątkową atmosferę szlachetnej duchowości całej okolicy. Pałac zlokalizowany jest w Agrze. Król Shah Jahan wzniósł ten monumentalny pomnik na cześć swojej zmarłej żony Mumtaz Mahal, „perły pałacu”, jako symbol piękna i wiecznej miłości dla pielgrzymów na całym świecie.

Ajurwedyjskie gorące napoje z superfoods

Ajurwedyjski gorący napój Amalaki z Ashwagandhą, to jeden z jedenastu rodzajów napojów ajurwedyjskich przygotowanych z tzw. „superfoods”, wyjątkowych produktów naturalnych bogatych w składniki odżywcze, witaminy, minerały, enzymy i przeciwutleniacze. Wiele z tych nowoczesnych produktów spożywczych ma głęboką tradycję stosowania w systemach medycyny naturalnej na całym świecie. Wspomagają układ odpornościowy, odtruwają organizm, obniżają poziom cholesterolu i nadwagę. Opierając się na działaniu adaptogennym, znacząco przyczyniają się do regeneracji, witalności oraz dobrego zdrowia fizycznego i psychicznego. Ograniczają aktywność wolnych rodników oraz proces starzenia się tkanek organizmu. Wzmacniają procesy gojenia w organizmie oraz zwiększają odporność na czynniki stresowe i napięcie nerwowe.

Polecane produkty

Ajurwedyjskie pakiety odpornościowe

Troska o odporność & regenerację
Odwiedź nasz sklep

Zapisz się do odbierania ajurwedyjskiego czasopisma i nowości

Dane wprowadzone podczas tej rejestracji przetwarzamy zgodnie z warunkami przetwarzania danych osobowych. Możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera w dowolnym momencie, klikając przycisk rezygnacji z subskrypcji lub aktualizując swoje ustawienia na dole wiadomości e-mail. Więcej informacji na temat ochrony danych osobowych można znaleźć na naszej stronie internetowej www.everest-ayurveda.pl.