Jesteś tutaj

Stres & równowaga psychiczna

Domowa troska o zdrowie

Stres & równowaga psychiczna

Herbata i eliksiry

         Suplement diety

Ta ajurwedyjska kuracja regeneracyjna dopasowana jest do relaksacji psychicznej oraz wzmocnienia równowagi duchowej. Uczucia stresu spowodowane są hektycznym stylem życia, natłokiem odpowiedzialności zawodowej, presją czasu, sprzecznymi relacjami, strachem, nerwowością związaną z brakiem komunikacji lub informacji, mentalną niestabilnością, upośledzoną równowagą dosz. Nadmierne obciążenie stresem powoduje zaburzenia trawienia i przemiany materii, utratę wagi ciała, zmęczenie i wyczerpanie, zaburzenia układu sercowo-naczyniowego, układu nerwowego i reprodukcyjnego, rozdrażnienie, spastyczność i osłabienie odporności. Należy stosować przez 1–3 miesięcy wraz z aktywną regeneracją w postaci jogi, ćwiczeń oddechowych, medytacji, relaksacji, aromaterapii i masaży olejkami

Kategorie: stres, niepokój, napięcie, zaburzenia psychiczne, depresja, neuroza, fobie, psychoza, histeria

-10% Cena: 95,40 zł
z VAT
pierwotna cena 106,-

Skład

Himalajska herbatka ajurwedyjska Jatamansi: 1 szt, ajurwedyjska herbatka relaksacyjna Herbata medytacyjna: 1 szt, ajurwedyjski eliksir Majjaprash: 1 szt, ajurwedyjski eliksir Manoprash: 1 szt

Zalecana dawka

Zalecana dawka herbaty: 2 - 3 filiżanki dziennie

Zalecane dawkowanie eliksiru: 1 łyżeczkę (tj. 5 g) 2-3 razy dziennie

Stosować na czczo, w ciągu dnia 1 godzinę przed jedzeniem i wieczorem przed snem.

Przygotowanie

Himalajskie ajurwedyjskie herbatka: Jedną łyżeczkę do herbaty mieszanki ziołowej (ok. 2 g) gotować 3–5 minuty lub zalać 250 ml wrzątku i pozostawić na 10 minut do zaparzenia.

Ajurwedyjskie eliksir: Jedną łyżeczkę do herbaty (tj. 5 g/łyżeczka) spożyć samodzielnie lub popijać filiżanką letniego mleka lub wody. Do przygotowania delikatnego napoju rozmieszać jedną łyżeczkę eliksiru w 250 ml ciepłej wody.

Używanie

W przypadku stosowania ziół himalajskich jako środka do optymalizacji duchowych i fizycznych funkcji organizmu tradycyjnie gotuje się je co najmniej 3–5 minut. W ten sposób przygotowany wywar ma silniejsze działanie, delikatniejszy smak i korzystnie wpływa na nasze trawienie, które ważne jest dla właściwego wchłaniania dobroczynnych ekstraktów z himalajskich ziół. Herbaty pijemy jako jeden ze składników dziennego trybu pitnego w okresie całego trwania odnowy pożądanych funkcji organizmu. W przypadku ziołowej kuracji oczyszczającej herbatkę należy stosować w okresie 1-3 miesięcy zgodnie z dziennym dawkowaniem podanym na opakowaniu. Po zużyciu każdego opakowania należy zastosować 1 tygodniową przerwę.

Zaleca się stosować nie więcej niż maksymalnie dwa rodzaje herbaty jednocześnie. Więcej herbat można stosować naprzemian w reżymie dziennym lub tygodniowym, jeżeli herbatki stosowane są w celu normalizowania bieżących objawów zakłócenia równowagi zdrowia duchowego i fizycznego. Herbat nie można mieszać, pijemy je zawsze oddzielnie w odstępie czasowym ok. godziny. Jeżeli herbaty stosujemy wyłącznie jako środek wspierający i pobudzający to zioła możemy pozostawić tylko do zaparzenia i używać bez ograniczeń. W celu optymalnego działania napar ziołowy pijemy ciepły i to przed jedzeniem. Specyficzny smak każdej herbaty jest elementem terapeutycznego działania i odpowiada ajurwedyjskim właściwościom sześciu smaków. Dlatego zalecamy nie dodawania do herbat żadnych substancji słodzących.

Ostrzeżenie: Suplement diety z ziołami. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze 25°C. Nie przekraczać zalecanej dawki. Nie należy stosować jako substytutu zróżnicowanej diety. Nie dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących.

Kraj pochodzenia: Nepal, Indie