Chyawanprash to odżywczy dżem ziołowy, który z uwagi na swoje działanie rewitalizujące w medycynieajurwedyjskiej uważany jest za “eliksir życia”. Jego skład to doskonała kombinacja ziół leczniczych, któreswoim działaniem antyoksydacyjnym korzystnie wpływa na zdrowie przewodu pokarmowego, optymalne działanie układu immunologicznego oraz kompleksową witalność tkanek organizmu człowieka. Stara legenda głosi, że w dawnych czasach mędrzec Chyawan odnowił swoją młodość oraz dobre zdrowie dzięki konsumowaniu owoców Amalaki w kombinacji z innymi ziołami, co spowodowało, że dożył sędziwego wieku. W ten sposób powstał wyjątkowy eliksir ziołowy, który nazwano Chyawanprash.
1 łyżeczkę (tj. 5 g) 2-3 razy dziennie samodzielnie lub popijając filiżanką ciepłego mleka lub wody.
Przygotowanie łagodnego napoju: 1 łyżeczkę rozmieszać w 250 ml ciepłej wody.
Używanie
Ajurwedyjskie eliksiry ziołowe wzmacniają odżywianie tkanek fizycznych (dhátus) i wspierają oczyszczanie układów fizycznych (srótámsi). Stanowią część kuracji odmładzajacej i rewitalizującej ciała oraz umysłu (rasájana). Tradycyjnie należy je popijać ciepłym mlekiem lub wodą, które w medycynie ajurwedyjskiej używane są jako media lub środowisko (anupána) do przygotowania, używania, ukierunkowania oraz lepszego wchłaniania preparatów ziołowych. Do dalszych preparatów zwiększających działanie terapeutyczne ziół (vehikula) zaliczamy miód, syrop trzcinowy lub surowy cukier, masło klarowane (ghí) lub olej.
Zalecamy stosować maksymalnie dwa eliksiry ziołowe jednocześnie. Więcej eliksirów można stosować naprzemiennie w reżymie dziennym lub tygodniowym, jeżeli stosowane są dla normalizowania bieżących objawów zakłócenia równowagi zdrowia psychicznego i fizycznego. W celu ich optymalnego działania należy je stosować przed jedzeniem, zawsze oddzielnie w odstępie czasowym ok. godziny. W przypadku naprawiania poważniejszych dolegliwości zdrowia psychicznego lub fizycznego eliksiry kuracji ajurwedyjskich należy stosować w dłuższym okresie czasu w rozpięciu 1–3 miesięcy zgodnie z dziennym dawkowaniem podanym na opakowaniu. Specyficzny smak każdego eliksiru jest elementem jego terapeutycznego działania i odpowiada ajurwedyjskim właściwościom sześciu smaków.
W systemie medycyny ajurwedyjskiej letnie lub przegotowane mleko uważane jest za powszechny składnik receptur zdrowotnych z uwagi na posiadane satwiczne właściwości. Obniża gorzki smak doszy pitta oraz uspokaja rozdrażnione emocje. Używane jest jako odżywcze pożywienie i powoduje zdrową tonizację organizmu ludzi z przewagą doszy vata. Wspiera powstawanie życiowej siły odżas, która stanowi podstawę układu odpornościowego połączonego z dostatecznym udziałem doszy kapha. U ludzi z wrażliwym układem trawiennym lub spowolnionym metabolizmem mleko może powodować dolegliwości trawienne co objawia się zaflegmieniem, biegunką lub wzdęciami. W takim przypadku stosownym bedzie dodanie do mleka szczypty imbiru, lub kardamonu.
Ostrzeżenie: Suplement diety z ziołami. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze 25°C. Nie przekraczać zalecanej dawki. Nie należy stosować jako substytutu zróżnicowanej diety. Nie dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących.
Dzień dobry, do tej pory poznałem tylko dwie herbaty ajurwedyjskie (Prana i Dalchini) i jestem z nich w pełni zadowolony. Po regularnym stosowaniu herbaty Dalchini, od paru miesiący żyję bez alergii i objawów kichania, swędzących oczu itp. Dziękuję.
Dzień dobry, mam 25 lat i jako, że jestem regularnym dawcą krwi, ciągle do mnie dzwonili z krwodawstwa, że mam słabą krew. Odkąd używam RAKTAPRASH nie słyszę żadnych pretensji. Dziękuję bardzo za ten pyszny dżemik.
Chyawanprash uwolnił mnie od zaparć, na które cierpiałem przez 14 lat !! Już po trzech dniach użytkowania zacząłem opróżniać się raz dziennie. Teraz po dwóch miesiącach doskonale trawię, schudłem 3 kg a co więcej, znikają mi wypryski atopowe, egzema męczła mnie od lat, wreszcie mam spokój.
Cześć, miałem obrzęk, sztywność palców, zapalenie ścięgien i tkanki okołostawowej. Po kilku dniach picia herbaty SLESAKA, opuchlizna na moich palcach zniknęła, moje ścięgna i mięśnie stały się bardziej elastyczne, a stawy już nie bolą. Nie mogę w to uwierzyć !!! Dziękuję
Hej, kupiłam waszą herbatę Ranjaka, świetnie mi służy (na zmęczenie i drażliwość). Dzięki
Witam, od dłuższego czasu cierpiałam na skurcze jelit i głośne burczenie w brzuchu żaden z leków nie pomógł. W gabinecie tradycyjnej medycyny polecono mi herbatę Guduchi. Po miesiącu dolegliwości prawie zniknięły, kontynuuję leczenie.
Zanim wypróbowałem produkty EVEREST AYURVEDA, nie było ziół, które by mi pomogły. Wasze herbaty są podstawowym elementem mojej domowej apteczki, jestem nimi zafascynowany. Po pracy odpoczywam sącząc herbatę Udana.
Cześć, herbata Ranjaka pomógła mojej śledzionie, problemy z trawieniem zniknęły po miesiącu picia Ranjaki, te zioła to naprawiły. Dzięki!
Cześć, herbata Shunthi rozwiązała u mnie kilkuletnie i uporciążliwe problemów z wzdęciami. Naprawdę nic nie pomagało, aż pojawiła się ta herbata!
Witam, wypróbowałam już 4 ajurwedyjskie ziołowe herbaty : NIMBA, ABHAYA, BHRINGARAJ oraz KANTAKARI i wszystkie z nich przyniosły pozytywne efekty, dlatego polecam te te zioła. Tym samym chcę podziękować producentom i importerom herbaty!