Jesteś tutaj

CHYAWANPRASH

Zdrowie & odporność

CHYAWANPRASH

Ajurwedyjskie eliksiry odżywcze

  • Emblica officinalis aktywuje układ immunologiczny
  • Harmonizuje czynność układu trawiennego
  • Terminalia bellirica pozytywnie wpływa na trawienie oraz perystaltykę jelit
  • Przyczynia się do normalnego wypróżniania
  • Terminalia chebula optymalizuje funkcję układu żołądkowo-jelitowego
  • Korzystnie i kompleksowo działa na odporność flory jelitowej
  • Andrographis paniculata favourably affects optimal liver functions
  • Wspomaga ogólne oczyszczenie organizmu
  • Elettaria cardamomum harmonizuje czynność układu sercowo-naczyniowego
  • Tribulus terrestris korzystnie wpływa na funkcję dróg moczowych
  • Glycyrrhiza glabra korzystnie działa na układ respiracyjny oraz uspokaja drogi oddechowe
  • Centella asiatica pobudza czynność funkcji mózgowych i poznawczych
  • Asparagus racemosus wspomaga psychiczną równowagę i relaksację
  • Withania somnifera wzmacnia witalność organizmu
  • Działa jako antyoksydant w odmładzaniu tkanek organizmu
Cena: 32,00 zł
z VAT

Chyawanprash to odżywczy dżem ziołowy, który z uwagi na swoje działanie rewitalizujące w medycynieajurwedyjskiej uważany jest za “eliksir życia”. Jego skład to doskonała kombinacja ziół leczniczych, któreswoim działaniem antyoksydacyjnym korzystnie wpływa na zdrowie przewodu pokarmowego, optymalne działanie układu immunologicznego oraz kompleksową witalność tkanek organizmu człowieka. Stara legenda głosi, że w dawnych czasach mędrzec Chyawan odnowił swoją młodość oraz dobre zdrowie dzięki konsumowaniu owoców Amalaki w kombinacji z innymi ziołami, co spowodowało, że dożył sędziwego wieku. W ten sposób powstał wyjątkowy eliksir ziołowy, który nazwano Chyawanprash.

Skład

emblica officinalis, terminalia bellirica, terminalia chebula, andrographis paniculata, elettaria cardamomum, tribulus terrestris, glycyrrhiza glabra, centella asiatica, asparagus racemosus, withania somnifera, vitis vinifera, santalum album, curcuma zedoaria, myristica fragrans, cuminum cyminum, tinospora cordifolia, cinnamomum zeylanicum, cinnamomum verum, syzygium aromaticum, ocimum sanctum, inula helenium, pueraria lobata, piper longum, cinnamomum camphora, cymbopogon citratus, valeriana officinalis, ghee (masło klarowane), miód, syrop palmowy

Waga

300 g ziołowego dżemu

Zalecana dawka

1 łyżeczkę (tj. 5 g) 2-3 razy dziennie samodzielnie lub popijając filiżanką ciepłego mleka lub wody.
Przygotowanie łagodnego napoju: 1 łyżeczkę rozmieszać w 250 ml ciepłej wody.

Używanie

Ajurwedyjskie eliksiry ziołowe wzmacniają odżywianie tkanek fizycznych (dhátus) i wspierają oczyszczanie układów fizycznych (srótámsi). Stanowią część kuracji odmładzajacej i rewitalizującej ciała oraz umysłu (rasájana). Tradycyjnie należy je popijać ciepłym mlekiem lub wodą, które w medycynie ajurwedyjskiej używane są jako media lub środowisko (anupána) do przygotowania, używania, ukierunkowania oraz lepszego wchłaniania preparatów ziołowych. Do dalszych preparatów zwiększających działanie terapeutyczne ziół (vehikula) zaliczamy miód, syrop trzcinowy lub surowy cukier, masło klarowane (ghí) lub olej.

Zalecamy stosować maksymalnie dwa eliksiry ziołowe jednocześnie. Więcej eliksirów można stosować naprzemiennie w reżymie dziennym lub tygodniowym, jeżeli stosowane są dla normalizowania bieżących objawów zakłócenia równowagi zdrowia psychicznego i fizycznego. W celu ich optymalnego działania należy je stosować przed jedzeniem, zawsze oddzielnie w odstępie czasowym ok. godziny. W przypadku naprawiania poważniejszych dolegliwości zdrowia psychicznego lub fizycznego eliksiry kuracji ajurwedyjskich należy stosować w dłuższym okresie czasu w rozpięciu 1–3 miesięcy zgodnie z dziennym dawkowaniem podanym na opakowaniu. Specyficzny smak każdego eliksiru jest elementem jego terapeutycznego działania i odpowiada ajurwedyjskim właściwościom sześciu smaków.

W systemie medycyny ajurwedyjskiej letnie lub przegotowane mleko uważane jest za powszechny składnik receptur zdrowotnych z uwagi na posiadane satwiczne właściwości. Obniża gorzki smak doszy pitta oraz uspokaja rozdrażnione emocje. Używane jest jako odżywcze pożywienie i powoduje zdrową tonizację organizmu ludzi z przewagą doszy vata. Wspiera powstawanie życiowej siły odżas, która stanowi podstawę układu odpornościowego połączonego z dostatecznym udziałem doszy kapha. U ludzi z wrażliwym układem trawiennym lub spowolnionym metabolizmem mleko może powodować dolegliwości trawienne co objawia się zaflegmieniem, biegunką lub wzdęciami. W takim przypadku stosownym bedzie dodanie do mleka szczypty imbiru, lub kardamonu.

Ostrzeżenie: Suplement diety z ziołami. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze 25°C. Nie przekraczać zalecanej dawki. Nie należy stosować jako substytutu zróżnicowanej diety. Nie dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących.

Kraj pochodzenia: Indie

Powiązane produkty