Jesteś tutaj

Charakterystyka dosz - KAPHA

Kapha jest domeną wody i ziemi. Przejawia się jako fizyczny i elementarny składnik ciała fizycznego. Jest istotą wzrostu i rozwoju struktur komórkowych i budowy ciała. Funkcja tej doszy jest związana z układem odpornościowym i ogólną odpornością organizmu.

Reprezentuje strukturę ciała w postaci kości, stawów, mięśni i płynów ustrojowych. Woda jest podstawową zasadą życia, stanowi blisko 70% masy ciała. Główne obszary tej doszy w organizmie człowieka to: klatka piersiowa, płuca, żołądek, trzustka, węzły chłonne, stawy, osocze, tkanka tłuszczowa,tkanka biała mózgu, jama ustna, gardło, zatoki nosowe i czołowe oraz zmysły węchu i smaku. Dosza kapha za regeneracją komórek i tkanek, stoi za procesem gojenia ran, tworzeniem się płynu stawowego i dobrą kondycją fizyczną. Zakłócenie tej doszy daje poczucie wygody, lenistwa, inercji, bierności, obojętności, przywiązania i depresji.

Charakterystyka psychosomatyczna Kapha

Ludzie z przewagą zasady kapha to zazwyczaj silne osoby o rozwiniętej budowie ciała i rozłożystej klatce piersiowej lub mięśniu piersiowym. Łatwo przybierają na wadze. Nie lubią mokrej i deszczowej pogody. Mają gładką i mocną skórę, tłuste i grube włosy i nadmiernie pocą się. Charakteryzują się dużymi i jasnymi oczami. Osoby takie są przyjazne i serdeczne, o łagodnym i spokojnym charakterze. Mają dobrą pamięć i tendencję do bycia stanowczym i upartym. Są rzetelne, cierpliwe, wytrwałe i tolerancyjne. Nie lubią zmieniać swoich nawyków i przyjmować nowych. Chętnie pozostają w tym samym miejscu, cenią stabilność. Preferują statyczny sposób życia. Uwielbiają jeść, siedzieć i nic nie robić. Są ostrożni i wolniejsi w swoich działaniach. Mają tendencję do bycia biernymi i niedostatku motywacji. Do zmiany ustalonych nawów, potrzebują bardzo silnego i powtarzalnego impulsu lub bezpośredniej konfrontacji. Potrafią współpracować, doskonale odnajdują się w pracy zespołowej. Ogólnie cieszą się dobrym i solidnym zdrowiem. Są podatni na depresję, senność, lenistwo i brak aktywności. Typowe objawy to przeziębienia, kaszel i katar, choroby płuc, oskrzeli i jamy nosowej, nudności, cukrzyca, wysoki poziom cholesterolu i otyłość.

Przejawy typologiczne

Osoby kapha to przeważnie sumienni i skromni ludzie, którzy lubią spokój. Zwykle pracują w biurach i instytucjach. Bywają to bankierzy, sprzedawcy nieruchomości, urzędnicy, kucharze lub pracownicy socjalni. Są dobrymi i niezawodnymi pracownikami ze zmysłem do pracy zespołowej. Tworzą stabilność i solidne tło w każdym środowisku pracy. Są bierni i bez znaczącej inicjatywy. Według Ayurvedy jest to najbardziej zadowolony i najmniej konfliktowy typ. Najlepiej traktować takich ludzi jak dziecko.

Przywracanie równowagi

Typ Kapha powinien unikać ciężkich, tłustych, duszonych i tłuczących potraw. Powinien priorytetowo potraktować spożywanie przypraw, gorzkich i cierpkich pokarmów oraz zredukować zbędny sen, przejadanie się i spożywanie produktów mlecznych. Korzystnym sportem jest bieg wytrzymałościowy, wioślarstwo, trening siłowy i podnoszenie ciężarów. Przywróceniu równowagi sprzyja: lekka, ziołowa i ciepła dieta, regularny ruch i ćwiczenia fizyczne, częste zmiany i różnorodność codziennych czynności.

Odpowiednia dieta

Najlepszym smakiem dla ludzi kapha jest ostry, gorzki i cierpki. Nie zaleca się szczególnie słodkich, ale także słonych i kwaśnych smaków. Tego typu ludzie przeważnie jedzą dużo i łatwo przybierają na wadze. Dlatego muszą świadomie zmniejszać apetyt wraz z rosnącą aktywnością fizyczną. Nie powinni jeść po zachodzie słońca i nie udawać się do łóżka po jedzeniu. Większość zbóż jest ciężka i ziemista, więc nie jest idealną dietą z wyjątkiem: jęczmienia, gryki, kukurydzy, kuskusu lub polenty. Większość warzyw jest korzystna: brokuły, kalafior, kapusta, marchew, groszek, kukurydza, szparagi, sałata, zielone strąki, ziemniaki, szpinak, papryka. Owoce zawierają dużo soków, dlatego sezonowo zalecane są w mniejszych ilościach: jabłko, morela, czereśnie, jagody, brzoskwinia, gruszka, rodzynki i suszone owoce. Rośliny strączkowe są bardzo dobre, ponieważ mają tendencję do wysuszania organizmu: tofu, fasola, groch, soczewica. Zmniejszenie spożycia wszelkiego rodzaju produktów mlecznych, a zwłaszcza mleka krowiego, jest bardzo korzystne. Czasami można używać tylko mleka sojowego lub koziego. Nasiona słonecznika i dyni mogą być dobrym dodatkiem. Jedynym zalecanym słodzikiem jest miód. Oleje wszelkiego rodzaju są ciężkie i zwiększają tłuszcze w organizmie. Można stosować tylko niewielką ilość oleju migdałowego lub słonecznikowego. Ostre i pikantne przyprawy przyspieszają metabolizm: pieprz, czosnek, chrzan, musztarda, cynamon, ostra papryka, imbir, kurkuma, goździki, kardamon, kolendra, mięta, bazylia i kminek. Z napojów najlepsza jest czysta woda, herbaty ziołowe, czarna herbata i czasami kawa.

Ajurwedyjskie pakiety odpornościowe

Troska o odporność & regenerację
Odwiedź nasz sklep