Jesteś tutaj

Historia ręcznie robionych himalajskich ajurwedyjskich herbat

Wszystko zaczyna się w Nepalu – kraju z dziesięcioma z czternastu Himalajskich ośmiotysięcznników, ale także kraju o głębokich żyznych dolinach, gdzie jest wystarczająco dużo wilgoci do naturalnego wzrostu leczniczych ziół, których tu rośnie 3500 gatunków.

 

 

Nepal wraz z sąsiednimi Indiami jest kolebką tradycyjnej ajurwedyjskiej medycyny, którą praktykowano na tych ziemiach od ponad 5000 lat według naturalnych receptur opartych na doskonałej znajomości ajurwedyjskich ziół.

 

Naturalny zbiór

Do produkcji himalajskich herbat ajurwedyjskich używa się ponad 60 rodzajów roślin, które są zbierane na rozległym obszarze Himalajów. Ręcznie zbierane zioła, to tradycyjne źródło utrzymania dla wielu rodzin i całych wiosek.

 

 

Mieszkańcy nadal żyją, podobnie jak w starożytności, zgodnie z rytmem przyrodniczych cykli opartych na ekologicznym rolnictwie.

 

 

 

 

Zioła, które zbierają, suszą na słońcu, często na dachach swoich domów.

 

 

 

 

Taka harmonijność i szacunek są podstawą zrównoważonego rozwoju gospodarczego i społecznego, który uwzględnia zachowanie nieskażonego środowiska dla przyszłych pokoleń.

 

 

Tradycyjne ręczne przetwarzanie w ziołowej manufakturze Everest Ayurveda

1. Rośliny są najpierw ręcznie czyszczone, a następnie przetwarza się poszczególne części, takie jak: korzenie, łodygi, kora, liście, kwiaty, nasiona i owoce.

 

Proces czyszczenia odbywa się w bardzo naturalny, tradycyjny sposób na tacach ze słomy, na których zioła są porcjowane i oczyszczane z niepożądanych części. Drobniejsze zanieczyszczenia są usuwane przez lekkie podrzucenie całej zawartości tacki w powietrze w duchu ajurwedyjskiej mądrości - „co jest bezwartościowe odleci, co jest warte, zostanie zachowane”.

 

 

Spójrzcie na nasze wideo z produkcji

 

 

 

 

 

 

2. Tak przygotowane określone rodzaje ziół są następnie mieszane zgodnie z ajurwedyjskimi recepturami, które bazują na tysiącletniej tradycji stosowania ziół w ajurwedyjskiej medycynie, popartej aktualnymi badaniami biochemicznymi, co ukazuje skuteczności ziół dowiedzione nowoczesnymi metodami.

 

 
„Namaste, nazywam się Sunita Rai. Pracuję w tym zakładzie od 2 lat. Urodziłam się w Nepalu, który bardzo kocham, dlatego cieszę się, że dzięki tej firmie mogę pracować w moim kraju. Cieszę się, że nasze herbaty ziołowe są sprzedawane w Europie i że przynoszą korzyści Europejczykom. Dziękuję Wam bardzo, że chętnie pijecie nasze herbaty, uszczęśliwia nas to!”.

 

 

3. W dalszej części procesu, pozostaje umiejętnie złożyć tekturowe opakowania w pudełka, włożyć do nich ręcznie wypełnione torebki, w których znajdują się mieszanki herbat i starannie zamknąć. Każda herbata przechodzi przez ludzkie ręce kilka razy, co jak wierzymy, dodaje jej wymiernej mocy.

200   

     

    

   

 

 

 

 

„Kiedy przygotowujemy herbaty, nie traktujemy tego jako wytwarzanie produktu, mamy poczucie jakbyśmy w kuchni przygotowywali jedzenie dla całej rodziny. Właśnie dlatego nasze herbaciane produkty są przepełnione miłością ludzi, którzy je wytwarzają” - dr Suresh Kumar Sah.  
 

 

4. Herbaty są następnie umieszczane w drewnianych skrzyniach, które również ręcznie zbijamy i w liczbie 320, wypełniamy nimi cały kontener.

 

5. kolejny etap to długa podróż z Katmandu do Kalkuty, i dalej statkiem wokół Sri Lanki, Kanałem Sueskim i Cieśniną Gibraltarską do portu w Hamburgu. Stamtąd jadą towarowym pociągiem do Pragi, po czym trafiają do różnych krajów, w tym i do Polski. W ten sposób, wspólnie możemy cieszyć się wieloma zdrowymi filiżankami ajurwedyjskich herbat.