![](https://www.everest-ayurveda.pl/sites/everest-ayurveda.pl/files/styles/blog_detail/public/articles/title-image/1578060371/hist-manufak-1.jpg?itok=OFigDdLD)
Wszystko zaczyna się w Nepalu – kraju z dziesięcioma z czternastu Himalajskich ośmiotysięcznników, ale także kraju o głębokich żyznych dolinach, gdzie jest wystarczająco dużo wilgoci do naturalnego wzrostu leczniczych ziół, których tu rośnie 3500 gatunków.
Nepal wraz z sąsiednimi Indiami jest kolebką tradycyjnej ajurwedyjskiej medycyny, którą praktykowano na tych ziemiach od ponad 5000 lat według naturalnych receptur opartych na doskonałej znajomości ajurwedyjskich ziół.
Naturalny zbiór![](https://www.everest-ayurveda.pl/sites/everest-ayurveda.pl/files/resize/page/images-in-text/1578062747/hist-manufak-5-282x154.jpg)
Do produkcji himalajskich herbat ajurwedyjskich używa się ponad 60 rodzajów roślin, które są zbierane na rozległym obszarze Himalajów. Ręcznie zbierane zioła, to tradycyjne źródło utrzymania dla wielu rodzin i całych wiosek.
Mieszkańcy nadal żyją, podobnie jak w starożytności, zgodnie z rytmem przyrodniczych cykli opartych na ekologicznym rolnictwie.
Zioła, które zbierają, suszą na słońcu, często na dachach swoich domów.
Taka harmonijność i szacunek są podstawą zrównoważonego rozwoju gospodarczego i społecznego, który uwzględnia zachowanie nieskażonego środowiska dla przyszłych pokoleń.
Tradycyjne ręczne przetwarzanie w ziołowej manufakturze Everest Ayurveda
1. Rośliny są najpierw ręcznie czyszczone, a następnie przetwarza się poszczególne części, takie jak: korzenie, łodygi, kora, liście, kwiaty, nasiona i owoce.
Proces czyszczenia odbywa się w bardzo naturalny, tradycyjny sposób na tacach ze słomy, na których zioła są porcjowane i oczyszczane z niepożądanych części. Drobniejsze zanieczyszczenia są usuwane przez lekkie podrzucenie całej zawartości tacki w powietrze w duchu ajurwedyjskiej mądrości - „co jest bezwartościowe odleci, co jest warte, zostanie zachowane”.
Spójrzcie na nasze wideo z produkcji
2. Tak przygotowane określone rodzaje ziół są następnie mieszane zgodnie z ajurwedyjskimi recepturami, które bazują na tysiącletniej tradycji stosowania ziół w ajurwedyjskiej medycynie, popartej aktualnymi badaniami biochemicznymi, co ukazuje skuteczności ziół dowiedzione nowoczesnymi metodami.
„Namaste, nazywam się Sunita Rai. Pracuję w tym zakładzie od 2 lat. Urodziłam się w Nepalu, który bardzo kocham, dlatego cieszę się, że dzięki tej firmie mogę pracować w moim kraju. Cieszę się, że nasze herbaty ziołowe są sprzedawane w Europie i że przynoszą korzyści Europejczykom. Dziękuję Wam bardzo, że chętnie pijecie nasze herbaty, uszczęśliwia nas to!”.
3. W dalszej części procesu, pozostaje umiejętnie złożyć tekturowe opakowania w pudełka, włożyć do nich ręcznie wypełnione torebki, w których znajdują się mieszanki herbat i starannie zamknąć. Każda herbata przechodzi przez ludzkie ręce kilka razy, co jak wierzymy, dodaje jej wymiernej mocy.
„Kiedy przygotowujemy herbaty, nie traktujemy tego jako wytwarzanie produktu, mamy poczucie jakbyśmy w kuchni przygotowywali jedzenie dla całej rodziny. Właśnie dlatego nasze herbaciane produkty są przepełnione miłością ludzi, którzy je wytwarzają” - dr Suresh Kumar Sah.
4. Herbaty są następnie umieszczane w drewnianych skrzyniach, które również ręcznie zbijamy i w liczbie 320, wypełniamy nimi cały kontener.
5. kolejny etap to długa podróż z Katmandu do Kalkuty, i dalej statkiem wokół Sri Lanki, Kanałem Sueskim i Cieśniną Gibraltarską do portu w Hamburgu. Stamtąd jadą towarowym pociągiem do Pragi, po czym trafiają do różnych krajów, w tym i do Polski. W ten sposób, wspólnie możemy cieszyć się wieloma zdrowymi filiżankami ajurwedyjskich herbat.