Jesteś tutaj

Detoksykacja układu trawiennego

Domowa troska o zdrowie

Detoksykacja układu trawiennego

Herbata i eliksiry

  • TRIPHALA  to najbardziej sprawdzona kombinacja ziołowa do detoksykacji jelit
  • PURISHAPRASH wspiera oczyszczanie jelita grubego i regularne wypróżnianie
  • CHYAWANPRASH  pozytywnie wpływa na trawienie, perystaltykę jelit i odporność flory jelitowej

          Suplement diety

Ta oczyszczająca kuracja ajurwedyjska zalecana jest do detoksykacji układu jelitowego. Zaburzenia w końcowej części przewodu pokarmowego za zwyczaj spowodowane przez nieodpowiednią dietę, niezdrowy styl życia, nadużywanie środków pobudzających, bezsenność, stres, niepokój nerwowy, strach, brak ruchu, zaburzenia regeneracji flory jelitowej, rozdrażnienie błony śluzowej jelit i zanieczyszczenie okrężnicy z powodu zastoju toksycznych odpadów. Stosuj przez 1–3 miesiące wraz z odpowiednią dietą.

Kategorie: niestrawność, wzdęcia, zaparcia, biegunka, przewlekłe zaburzenia trawienia i pracy jelit, zespół nadwrażliwości jelita grubego, choroba Crohna, alergie, wysypka, egzema, pokrzywka, stany zapalne, infekcje, jelitowe i inne pasożyty

-10% Cena: 76,50 zł
z VAT
pierwotna cena 85,-

Skład

Himalajska herbatka ajurwedyjska Triphala: 1 szt, ajurwedyjski eliksir Purishaprash: 1 szt, ajurwedyjski eliksir Chyawanprash: 1 szt

Zalecana dawka

Zalecana dawka herbaty: 2 - 3 filiżanki dziennie

Zalecane dawkowanie eliksiru: 1 łyżeczkę (tj. 5 g) 2-3 razy dziennie

Stosować na czczo, w ciągu dnia 1 godzinę przed jedzeniem i wieczorem przed snem.

Przygotowanie

Himalajskie ajurwedyjskie herbatka: Jedną łyżeczkę do herbaty mieszanki ziołowej (ok. 2 g) gotować 3–5 minuty lub zalać 250 ml wrzątku i pozostawić na 10 minut do zaparzenia.

Ajurwedyjskie eliksir: Jedną łyżeczkę do herbaty (tj. 5 g/łyżeczka) spożyć samodzielnie lub popijać filiżanką letniego mleka lub wody. 

Używanie

W przypadku stosowania ziół himalajskich jako środka do optymalizacji duchowych i fizycznych funkcji organizmu tradycyjnie gotuje się je co najmniej 3–5 minut. W ten sposób przygotowany wywar ma silniejsze działanie, delikatniejszy smak i korzystnie wpływa na nasze trawienie, które ważne jest dla właściwego wchłaniania dobroczynnych ekstraktów z himalajskich ziół. Herbaty pijemy jako jeden ze składników dziennego trybu pitnego w okresie całego trwania odnowy pożądanych funkcji organizmu. W przypadku ziołowej kuracji oczyszczającej herbatkę należy stosować w okresie 1-3 miesięcy zgodnie z dziennym dawkowaniem podanym na opakowaniu. Po zużyciu każdego opakowania należy zastosować 1 tygodniową przerwę.

Zaleca się stosować nie więcej niż maksymalnie dwa rodzaje herbaty jednocześnie. Więcej herbat można stosować naprzemian w reżymie dziennym lub tygodniowym, jeżeli herbatki stosowane są w celu normalizowania bieżących objawów zakłócenia równowagi zdrowia duchowego i fizycznego. Herbat nie można mieszać, pijemy je zawsze oddzielnie w odstępie czasowym ok. godziny. Jeżeli herbaty stosujemy wyłącznie jako środek wspierający i pobudzający to zioła możemy pozostawić tylko do zaparzenia i używać bez ograniczeń. W celu optymalnego działania napar ziołowy pijemy ciepły i to przed jedzeniem. Specyficzny smak każdej herbaty jest elementem terapeutycznego działania i odpowiada ajurwedyjskim właściwościom sześciu smaków. Dlatego zalecamy nie dodawania do herbat żadnych substancji słodzących.

Ostrzeżenie: Suplement diety z ziołami. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze 25°C. Nie przekraczać zalecanej dawki. Nie należy stosować jako substytutu zróżnicowanej diety. Nie dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących.

Kraj pochodzenia: Nepal, Indie