Jesteś tutaj

Detoksykacja układu jelitowego

Domowa troska o zdrowie

Detoksykacja układu jelitowego

Herbata i eliksiry

  • SHUNTHI wspomaga oczyszczanie żołądka i jelita cienkiego
  • ANNAPRASH przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania przewodu żołądkowo-jelitowego

        

Ta ajurwedyjska kuracja oczyszczająca polecana jest do detoksykacji żołądka i przewodu pokarmowego. Zaburzenia trawienia są spowodowane słabym trawiennym ogiem „agni”, wolnym metabolizmem,  niezdrową dietą, niewłaściwym łączeniem produktów żywnościowych, zwiększoną toksycznością żołądkowo-jelitową, nadmiernym stresem lub zaburzeniami emocjonalnymi.

W przypadku ostrego podrażnienia, spożyj niniejszy zestaw w przeciągu kilku dni. Przy długoterminowych problemach, aplikuj przez miesiąc równolegle ze stosowną dietą.

Kategorie: problemy żołądkowe, niestrawność, słaby trawienny ogień, zmienny metabolizm, niewystarczające wchłanianie składników odżywczych, zaparcia, wzdęcia, zapalenie żołądka, kolka brzuszna, zapalenie jelita grubego

-10% Cena: 72,00 zł
z VAT
pierwotna cena 80,-

Skład

himalajska herbatka ajurwedyjska Shunthi, ajurwedyjski eliksir Annaprash: 2 szt

Zalecana dawka

Zalecana dawka herbaty: 2 - 3 filiżanki dziennie

Zalecane dawkowanie eliksiru: 1 łyżeczkę (tj. 5 g) 2-3 razy dziennie

Stosować na czczo, w ciągu dnia 1 godzinę przed jedzeniem i wieczorem przed snem.

Przygotowanie

Himalajskie ajurwedyjskie herbatka: Jedną łyżeczkę do herbaty mieszanki ziołowej (ok. 2 g) gotować 3–5 minuty lub zalać 250 ml wrzątku i pozostawić na 10 minut do zaparzenia.

Ajurwedyjskie eliksir: Jedną łyżeczkę do herbaty (tj. 5 g/łyżeczka) spożyć samodzielnie lub popijać filiżanką letniego mleka lub wody. Do przygotowania delikatnego napoju rozmieszać jedną łyżeczkę eliksiru w 250 ml ciepłej wody.

Używanie

W przypadku stosowania ziół himalajskich jako środka do optymalizacji duchowych i fizycznych funkcji organizmu tradycyjnie gotuje się je co najmniej 3–5 minut. W ten sposób przygotowany wywar ma silniejsze działanie, delikatniejszy smak i korzystnie wpływa na nasze trawienie, które ważne jest dla właściwego wchłaniania dobroczynnych ekstraktów z himalajskich ziół. Herbaty pijemy jako jeden ze składników dziennego trybu pitnego w okresie całego trwania odnowy pożądanych funkcji organizmu. W przypadku ziołowej kuracji oczyszczającej herbatkę należy stosować w okresie 1-3 miesięcy zgodnie z dziennym dawkowaniem podanym na opakowaniu. Po zużyciu każdego opakowania należy zastosować 1 tygodniową przerwę.

Zaleca się stosować nie więcej niż maksymalnie dwa rodzaje herbaty jednocześnie. Więcej herbat można stosować naprzemian w reżymie dziennym lub tygodniowym, jeżeli herbatki stosowane są w celu normalizowania bieżących objawów zakłócenia równowagi zdrowia duchowego i fizycznego. Herbat nie można mieszać, pijemy je zawsze oddzielnie w odstępie czasowym ok. godziny. Jeżeli herbaty stosujemy wyłącznie jako środek wspierający i pobudzający to zioła możemy pozostawić tylko do zaparzenia i używać bez ograniczeń. W celu optymalnego działania napar ziołowy pijemy ciepły i to przed jedzeniem. Specyficzny smak każdej herbaty jest elementem terapeutycznego działania i odpowiada ajurwedyjskim właściwościom sześciu smaków. Dlatego zalecamy nie dodawania do herbat żadnych substancji słodzących.

Ostrzeżenie: Suplement diety z ziołami. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze 25°C. Nie przekraczać zalecanej dawki. Nie należy stosować jako substytutu zróżnicowanej diety. Nie dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących.

Kraj pochodzenia: Nepal, Indie