Jesteś tutaj

Detoksykacja & nadkwaśność żołądka

Domowa troska o zdrowie

Detoksykacja & nadkwaśność żołądka

Herbata i eliksiry

  • GUDUCHI łagodzi nadkwasowość żołądka i podrażniony przełyk
  • ANNAPRASH wzmacnia dobre trawienie i korzystnie wpływa na błonę śluzową żołądka u osób wrażliwych
  • AMALAKI napój MŁODY JĘCZMIEŃ przyczynia się do alkalizacji organizmu i równowagi elektrolitycznej

          Suplement diety

Ta ajurwedyjska kuracja oczyszczająca sprawdza się przy detoksykacji żołądka w następstwie nadmiernego zakwaszenia, które objawia się podrażnieniem przełyku lub „zgagą”, odbijaniem, utratą apetytu, niestrawnością, nudnościami lub wymiotami. Zwiększona kwasowość w środowisku układu trawiennego jest spowodowana niewłaściwym połączeniem żywności, spożywaniem pikantnych, kwaśnych i gorzkich potraw oraz płynów, w tym alkoholu. W przypadku ostrego podrażnienia, spożyj niniejszy zestaw w przeciągu kilku dni. Sprawdzone ajurwedyjskie połączenie ziół, wspiera alkaliczność organizmu. W przypadku problemów długoterminowych aplikuj przez miesiąc równolegle ze stosowną dietą.

Kategorie: odbijanie się, utrata apetytu, nudności, wymioty, nadkwaśność żołądka, zgaga, biegunka

- 10% Cena: 68,40 zł
z VAT
pierwotna cena 76,-

Skład

Himalajska herbatka ajurwedyjska Guduchi: 1 szt, ajurwedyjski eliksir Annaprash: 1 szt, amalaki napój Młody jęczmień: 1 szt

Zalecana dawka

Zalecana dawka herbaty: 2 - 3 filiżanki dziennie

Zalecane dawkowanie eliksiru: 1 łyżeczkę (tj. 5 g) 2-3 razy dziennie

Stosować na czczo, w ciągu dnia 1 godzinę przed jedzeniem i wieczorem przed snem.

Zalecane dawkowanie napoju: 2-3 filiżanki dziennie

Przygotowanie

Himalajskie ajurwedyjskie herbatka: Jedną łyżeczkę do herbaty mieszanki ziołowej (ok. 2 g) gotować 3–5 minuty lub zalać 250 ml wrzątku i pozostawić na 10 minut do zaparzenia.

Ajurwedyjskie eliksir: Jedną łyżeczkę do herbaty (tj. 5 g/łyżeczka) spożyć samodzielnie lub popijać filiżanką letniego mleka lub wody. Do przygotowania delikatnego napoju rozmieszać jedną łyżeczkę eliksiru w 250 ml gorącego mleka lub wody.

Ajurwedyjski gorący napój: 1 łyżeczkę drobno zmielonej mieszanki (ok. 2 g), zalej 250 ml ciepłej wody. Dobrze wymieszaj i dodaj miód do smaku. Mieszankę można również dodawać do smoothies i świeżych soków (tylko tam, gdzie jest napój).

Używanie

W przypadku stosowania ziół himalajskich jako środka do optymalizacji duchowych i fizycznych funkcji organizmu tradycyjnie gotuje się je co najmniej 3–5 minut. W ten sposób przygotowany wywar ma silniejsze działanie, delikatniejszy smak i korzystnie wpływa na nasze trawienie, które ważne jest dla właściwego wchłaniania dobroczynnych ekstraktów z himalajskich ziół. Herbaty pijemy jako jeden ze składników dziennego trybu pitnego w okresie całego trwania odnowy pożądanych funkcji organizmu. W przypadku ziołowej kuracji oczyszczającej herbatkę należy stosować w okresie 1-3 miesięcy zgodnie z dziennym dawkowaniem podanym na opakowaniu. Po zużyciu każdego opakowania należy zastosować 1 tygodniową przerwę.

Zaleca się stosować nie więcej niż maksymalnie dwa rodzaje herbaty jednocześnie. Więcej herbat można stosować naprzemian w reżymie dziennym lub tygodniowym, jeżeli herbatki stosowane są w celu normalizowania bieżących objawów zakłócenia równowagi zdrowia duchowego i fizycznego. Herbat nie można mieszać, pijemy je zawsze oddzielnie w odstępie czasowym ok. godziny. Jeżeli herbaty stosujemy wyłącznie jako środek wspierający i pobudzający to zioła możemy pozostawić tylko do zaparzenia i używać bez ograniczeń. W celu optymalnego działania napar ziołowy pijemy ciepły i to przed jedzeniem. Specyficzny smak każdej herbaty jest elementem terapeutycznego działania i odpowiada ajurwedyjskim właściwościom sześciu smaków. Dlatego zalecamy nie dodawania do herbat żadnych substancji słodzących.

Ostrzeżenie: Suplement diety z ziołami. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze 25°C. Nie przekraczać zalecanej dawki. Nie należy stosować jako substytutu zróżnicowanej diety. Nie dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących.

Kraj pochodzenia: Nepal, Indie