Jesteś tutaj

KESHAPRASH

Włosy & skóra

KESHAPRASH

Ajurwedyjskie eliksiry oczyszczające

  • Eclipta alba lub „władca włosów” wspiera optymalną kondycję skóry głowy,
  • przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania wątroby i pęcherzyka żółciowego
  • Terminalia bellirica działa jako wewnętrzny specyfik dbający o wzrost i jakość włosów
  • Glycyrrhiza glabra działa jako przeciwutleniacz rewitalizujący skórę
  • Terminalia chebula pomaga w utrzymaniu zdrowej tkanki skórnej
  • Emblica officinalis wspomaga dobre trawienie i wzmacnia układ odpornościowy
  • Asparagus racemosus wspiera dobre samopoczucie psychiczne i ogólną witalność organizmu

       Suplement diety

Authentic Ayurveda

Poznaj sposób powstawania ajurwedyjskich eliksirów i napojów z owoców Amalaki

Cena: 27,00 zł
z VAT

Keshaprash to oczyszczający ziołowy dżem, który pielęgnuje wzrost i jakość włosów. Przerzedzenie, wypadanie włosów i siwienie spowodowane są: nie właściwym odżywianiem, zaburzonym trawieniem, zanieczyszczeniem okrężnicy, upośledzeniem czynności wątroby, toksycznością krwi, niedoborem żelaza, nagromadzonym stresem, zaburzeniami czynności tarczycy i hormonów, odwodnieniem lub nadmiernym stosowaniem chemicznych leków. Nadmierne stosowanie lakierów lub utwardzaczy, częste suszenie, niewłaściwe czesanie, mycie czy nieregularne przycinanie końcówek włosów, również są przyczyną uszkodzenia struktury włosa.

Skład

eclipta alba, terminalia bellirica, glycyrrhiza glabra, terminalia chebula, emblica officinalis, asparagus racemosus, vitis vinifera, centella asiatica, juglans regia, anacardium occidentale, cocos nucifera, sesamum indicum, piper longum, elettaria cardamomum, cinnamomum zeylanicum, zingiber officinale, ghee (masło klarowane), syrop palmowy

Waga

200 g ziołowego dżemu

Zalecana dawka

1 łyżeczkę (tj. 5 g) 2-3 razy dziennie samodzielnie lub popijając filiżanką ciepłego mleka lub wody.
Przygotowanie łagodnego napoju: 1 łyżeczkę rozmieszać w 250 ml ciepłej wody

Używanie

Ajurwedyjskie eliksiry ziołowe wzmacniają odżywianie tkanek fizycznych (dhátus) i wspierają oczyszczanie układów fizycznych (srótámsi). Stanowią część kuracji odmładzajacej i rewitalizującej ciała oraz umysłu (rasájana). Tradycyjnie należy je popijać ciepłym mlekiem lub wodą, które w medycynie ajurwedyjskiej używane są jako media lub środowisko (anupána) do przygotowania, używania, ukierunkowania oraz lepszego wchłaniania preparatów ziołowych. Do dalszych preparatów zwiększających działanie terapeutyczne ziół (vehikula) zaliczamy miód, syrop trzcinowy lub surowy cukier, masło klarowane (ghí) lub olej.

Zalecamy stosować maksymalnie dwa eliksiry ziołowe jednocześnie. Więcej eliksirów można stosować naprzemiennie w reżymie dziennym lub tygodniowym, jeżeli stosowane są dla normalizowania bieżących objawów zakłócenia równowagi zdrowia psychicznego i fizycznego. W celu ich optymalnego działania należy je stosować przed jedzeniem, zawsze oddzielnie w odstępie czasowym ok. godziny. W przypadku naprawiania poważniejszych dolegliwości zdrowia psychicznego lub fizycznego eliksiry kuracji ajurwedyjskich należy stosować w dłuższym okresie czasu w rozpięciu 1–3 miesięcy zgodnie z dziennym dawkowaniem podanym na opakowaniu. Specyficzny smak każdego eliksiru jest elementem jego terapeutycznego działania i odpowiada ajurwedyjskim właściwościom sześciu smaków.

W systemie medycyny ajurwedyjskiej letnie lub przegotowane mleko uważane jest za powszechny składnik receptur zdrowotnych z uwagi na posiadane satwiczne właściwości. Obniża gorzki smak doszy pitta oraz uspokaja rozdrażnione emocje. Używane jest jako odżywcze pożywienie i powoduje zdrową tonizację organizmu ludzi z przewagą doszy vata. Wspiera powstawanie życiowej siły odżas, która stanowi podstawę układu odpornościowego połączonego z dostatecznym udziałem doszy kapha. U ludzi z wrażliwym układem trawiennym lub spowolnionym metabolizmem mleko może powodować dolegliwości trawienne co objawia się zaflegmieniem, biegunką lub wzdęciami. W takim przypadku stosownym bedzie dodanie do mleka szczypty imbiru, lub kardamonu.

Ostrzeżenie: Suplement diety z ziołami. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze 25°C. Nie przekraczać zalecanej dawki. Nie należy stosować jako substytutu zróżnicowanej diety. Nie dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących.

Kraj pochodzenia: Indie