Jesteś tutaj

Ajurwedyjska jakość – nowe oznakowanie produktów

Nasze ziołowe produkty zostały oznaczone trzema nowymi znakami jakości. Obrazują one proces przetwarzania, za który jako wytwórcy, od strony Ajurwedy, możemy w pełni zaręczyć. Dowiedz się, co oznacza każdy z symboli i na których produktach możesz je znaleźć.

Ajurweda, czy też nauka o życiu i długowieczności, opiera się na głębokiej wiedzy o naturze i jej prawach. Dało to pierwszym ajurwedyjskim uczonym ze starożytnych Indii, możliwość zrozumienia prostej mądrości: wszystkie otaczające nas zioła są dobre dla ludzkiego zdrowia. Tradycyjnym zbiorem w czystej naturze i ręcznym przetwarzaniem, ajurwedyjskie zioła zachowują swoje sprawdzone od wieków działanie. Ich właściwe połączenie, wraz z przestrzeganiem naturalnych zasad zdrowego stylu życia, przy uwzględnieniu indywidualnej konstytucji, wzmacnia lub przywraca ogólne zdrowie organizmu.

Authentic Ayurveda – Himalayan Herbs

To logo znajdziesz na wszystkich 57 rodzajach naszych ajurwedyjskich herbat. Rodzinna manufaktura zajmująca się produkcją ziołowych herbat w Nepalu, podchodzi do przetwarzania ajurwedyjskich ziół w bardzo tradycyjny sposób. Zioła są zbierane wprost z dziewiczej przyrody na obszarze zachodniego, południowego i północno-wschodniego Nepalu. Niektóre gatunki ziół są znoszone z himalajskich wyżyn, inne są zbierane na małych rodzinnych poletkach u podnóża wzgórz. Regularne okresy monsunowe zapewniają sporo wilgoci. Klimat podzwrotnikowy i żyzna gleba gwarantują idealne warunki dla naturalnie ekologicznego rolnictwa. Po starannym wysuszeniu roślin na słońcu, czyści się je, a następnie ich zmielone części (kwiaty, owoce, nasiona, łodygi, liście, korę, kłącza i korzenie) miesza się zgodnie z ajurwedyjskimi recepturami. Proces przygotowywania ziołowych herbat odbywa się w całkowicie tradycyjny sposób, w oparciu o czysto ręczne przetwarzanie, bez korzystania z technicznego wyposażenia czy nowoczesnej mechanizacji. Opierając się na tym podejściu, które idzie w parze z harmonią natury i rytmem lokalnego życia, każde zioło zachowuje nie tylko zdrowe ekstrakty, ale także moc leczniczą, którą w Ajurwedzie nazywa się prabhava.

Nowe logo „Authentic Ayurveda - Himalayan Herbs“ gwarantuje, że filiżanka każdej herbaty, którą zaparzysz, zawiera ajurwedyjskie zioła zebrane na zdrowej glebie, w czystej naturze i przetworzone przez miejscowych ludzi u podnóża Himalajów.

„Kiedy robimy herbaty, nie traktujemy tego jako wytwarzanie produktu, ale robimy to z poczuciem, jakbyśmy w kuchni przygotowywali posiłek dla całej rodziny.” - dr Suresh Kumar Sah (menadżer ziołowej manufaktury, Everest Ayurveda, Nepal)

Zobacz, jak przebiega naturalny zbiór i ręczne wytwarzanie nepalskich herbat

Authentic Ayurveda – 100 % Natural 

To logo znajdziesz na naszych ziołowych odżywczych i oczyszczających eliksirach oraz ajurwedyjskich owocach. Sygnalizuje, że wszystkie składniki stosowane w produktach oznaczonych w ten sposób pochodzą od lokalnych producentów z czysto przyrodniczych źródeł i są przygotowywane w tradycyjny ajurwedyjski sposób.

Przygotowanie ziołowych eliksirów zwanych też avalehas odbywa się dokładnie tak, jak opisano to w klasycznych ajurwedyjskich tekstach. Skład eliksirów opiera się na wysoko cenionym ajurwedyjskim owocu Amalaki, który zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy i witaminy C. Amalaki pochodzi od lokalnych zbieraczy, którzy pozyskują go z dziko rosnących drzew liściokwiatu garbnikowego. Ręczny zbiór odbywa się w regionach: Radżastan i Gudżarat. Najpierw owoc Amalaki zanurza się w gorącej wodzie, aby oddzielić pożywny miąższ od jądra i uzyskać pulpę. Następnie przygotowywany jest ziołowy wywar z mieszanki poszczególnych części kilkudziesięciu roślin, z którym miesza się pulpę owocu Amalaki. W kolejnym etapie odparowuje się nadmiar wody, aż w końcowej fazie pozostanie masa o konsystencji ziołowego dżemu. Stanowi on podstawę tonizującego ziołowego eliksiru o nazwie Chyawanprash, który regeneruje tkanki ciała i wzmacnia układ odpornościowy organizmu. Współczesne badania naukowe wykazały, że Amalaki ma niezwykle wysoką zdolność retencyjną. Może zatrzymać 95% składników odżywczych, w tym witaminę C, niezależnie od procesów przetwórczych jakie przechodzi.

Inne ajurwedyjskie owoce, takie jak królewskie mango, jackfruit i papaja, pochodzą z obszarów zachodnich i południowych Indii, które stanowią ich naturalne środowisko, zarazem jest to region, gdzie w mistrzowski sposób są przetwarzane przez lokalną ludność. Uwzględnia się przy tym ajurwedyjskie przysłowie, które mówi: „nie ma na świecie rośliny, która by na coś nie była”. I te owoce zawierają również wiele witamin, minerałów a także składników odżywczych. W celu najlepszego zachowania wszystkich wartość, w ich przetwarzaniu stosuje się tak zwany proces blanszowania. Specyfika tej metody polega na zanurzeniu świeżych owoców w gorącej wodzie, przetrzymaniu przez 8 minut, a następnie pocięciu na wąskie plasterki, które są zanurzane w rozcieńczonym, świeżo wyciśniętym soku z trzciny cukrowej. Na koniec pokrojone kawałki owoców spłukuje się zimną wodą, aby usunąć nadmiar syropu z powierzchni owocowych plastrów. Kawałki owoców są następnie starannie suszone za pomocą energii słonecznej. Dzięki temu delikatnemu procesowi przygotowania, owoc zachowuje swoją trwałość i soczysty smak bez żadnych dodatkowych konserwantów.

 

RAW Quality – 100 % Natural 

To oznaczenie zdobi nowoczesną ofertę naszych ajurwedyjskich gorących napojów. Drobno zmielony proszek z ajurwedyjskiego owocu amalaki wraz z innymi rodzajami zdrowych suplementów jest przetwarzany w temperaturze nieprzekraczającej 45°C, stąd gwarantujemy jego jakość RAW.

Świeżo zebrane amalaki są suszone przez wieśniaków na słońcu, na płaskich dachach chat. Następnie są drobno mielone i mieszane z czystym proszkiem jedenastu innych składników: ashwagandha, shatavari, kurkuma, imbir, moringa, młody jęczmień, spirulina, róża i lotos – które są ekologicznie uprawiane w dużych ogrodach naszej manufaktury w indyjskim Gujarat. Shilajit-mumio, które również miesza się z amalaki, pochodzi z indyjskiej części Himalajów w obszarach Himachal Pradesh i Uttarakhand, gdzie jest zbierany ze ścian skalnych w postaci wysokiej jakości osadu złożonego z naturalnej mieszanki substancji organicznych i nieorganicznych bogatych w witaminy, minerały i pierwiastki śladowe.

  

 

Zapisz się do odbierania ajurwedyjskiego czasopisma i nowości

Dane wprowadzone podczas tej rejestracji przetwarzamy zgodnie z warunkami przetwarzania danych osobowych. Możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera w dowolnym momencie, klikając przycisk rezygnacji z subskrypcji lub aktualizując swoje ustawienia na dole wiadomości e-mail. Więcej informacji na temat ochrony danych osobowych można znaleźć na naszej stronie internetowej www.everest-ayurveda.pl.