Jesteś tutaj

Tradycyjne owoce Ajurwedyjskie

AMALAKI suszone na słońcu stanowią naturalne źródło witamin i świeżej energii. Korzystnie wpływają na zdrowie gastrointestynalne rewitalizację tkanek organizmu oraz wzmacniają system odpornościowy.

Amalaki działa jako znakomite tonicum dla optymalnej funkcji trawienia, odporności, metabolizmu, wątroby, krwi, serca oraz pracy mózgu. Zawiera pięć z sześciu rodzajówsmaku naszego zmysłowego postrzegania (kwaśny, słodki, gorzki, cierpki i ostry), które harmonizują wszystkie trzy zasady biologiczne vata, pitta, kapha. Amalaki zawiera szerokie spektrum antyoksydantów (substancje hamujące proces utleniania, który powoduje starzenie się organizmu oraz obumieranie komórek) oraz bioflawonoidów (witaminy wspierające odporność ścianek komórek na przenikanie szkodliwych substancji w postaci wolnych rodników) oraz silną koncentrację dla życia ważnych aminokwasów esencjonalnych. Owoc ten zawiera wiele minerałów takich jak wapń, żelazo, fosfor oraz witaminy C, B1, B2 i karoten.

Świeże owoce ajurwedyjskie najpierw są porcjowane na mniejsze części, później zanurzane do lekkiego syropu z cukru trzcinowego, który jest najlepszym naturalnym środkiem utrwalającym i na koniec suszą się na słońcu. Taki tradycyjny sposób powoduje zachowanie maksymalnej ilości wszystkich dla zdrowia pożytecznych składników zawartych w owocach a jednocześnie pozostają one soczyste i pełne smaku.

Trzcina cukrowa to potężna roślina, której łodyga zawiera aż dwadzieścia procent cukru. Ten cukier jako końcowy produkt fotosyntezy składa się z sacharozy, fruktozy i glukozy. Ostrza są najpierw prasowane i otrzymuje się z nich słodki sok w postaci gęstego syropu, a następnie w procesie krystalizacji powstaje naturalny cukier trzcinowy, który różni się od kompozycji buraka cukrowego składem, sposobem przetwarzania, smakiem i kolorem . Biały cukier rafinowany podczas procesu produkcji poddawany jest bieleniu, tj. Obróbce chemicznej, podczas której cukier pozbawiony jest wszelkich minerałów i ważnych witamin w postaci melasy jako produktu ubocznego będącego produktem ubocznym. Trzcina cukrowa jest produkowana z naturalnego surowego syropu lub cukru, który nie jest poddawany rafinacji chemicznej, dlatego cały czas zawiera melasy, a wraz z nią pożyteczne enzymy, minerały i witaminy (takie jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk i witaminy z grupy B) i potrzebnego włókna. Medycyna ajurwedyjska wykorzystuje ją jako medium lub środowisko (amupan) do przygotowania, stosowania, kierowania i wchłaniania oraz wzmacniania skuteczności ziół. Naturalny cukier trzcinowy zawarty w owocach amalaki, mango, papai, owoców jackfruit, ananasów i bananów wspomaga odżywianie tkanek ciała i służy jako doskonały naturalny środek konserwujący.