W okresie zimy w organizmie gromadzi się nadmiar doszy kapha w postaci nieżytu żołądka, co daje podłoże dla mikroorganizmów, bakterii i wirusów, które osłabiają siłę układu odpornościowego. Dlatego w okresie wiosennym dochodzi do epidemii grypy połączonej z przeziębieniami, zapaleniem oskrzeli i ogólnych schorzeń górnych i dolnych dróg oddechowych. Wraz z wiosną nastaje okres alergii siennych, które trwają aż do okresu wczesnej jesieni. Bardzo częste są alergie na różne rodzaje artykułów spożywczych, które objawiają się podrażnieniem śluzówki jelita grubego lub zespołem jelita drażliwego. Najczęściej spotykana jest nietolerancja glutenu w zbożach oraz laktozy w produktach mlecznych. Najczęstszymi objawami alergii spożywczych są egzemy skórne lub pokrzywka i w wielu przypadkach działają równocześnie z alergiami na pyłki.
W następstwie gromadzenia się toksyn w tkankach ciała dochodzi do tworzenia wolnych rodników, które powodują degeneracyjne procesy starzenia, spowalniają trawienie, wywołują alergie, uszkadzają śluzówkę jelita i powodują zatwardzenie. Toksyny psychiczne osadzają się w wątrobie oraz woreczku żółciowym i powodują negatywne emocje w postaci nerwowości, złości, gniewu, wrogości, strachu, lęku i niepewności.
Obecność nadmiaru toksyn w organizmie możemy rozpoznać według następujących objawów: brak energii, wrażenie ciężkości, letarg, zmęczenie, osłabienie, lenistwo, depresja, bóle głowy, niepokój, rozdrażnienie, brak koncentracji, niestrawność, trudności żołądkowe i jelitowe, wzdęcia, zatwardzenie, zwiększona ilość śliny, nalot na języku, niesmak w ustach, zmniejszony apetyt, podwyższony poziom cukru we krwi, nadwaga, schorzenia skórne, pleśniawki, egzemy, alergie, osłabiona funkcja wątroby, podwyższona temperatura, obrzęki, miażdżyca, reumatoidalne zapalenia, artretyzm, dna, kamienie nerkowe i żółciowe.
Jednym ze sposobów całkowitej detoksykacji organizmu jest krótkotrwały post (żadne długotrwałe głodówki), który oczyszcza układ trawienny, rozluźnia drogi oddechowe, rozjaśnia umysł i podnosi świadomość duchową. Za minimalny czas trwania postu ajurwedyjskiego uważa się pięć dni, w czasie których dochodzi do oczyszczenia pierwszej tkanki odżywiania (rasa). Jeżeli będzie to bardzo trudne, to wystarczy całodzienny post niedzielny raz w tygodniu przez 1–3 miesiące, kiedy najwłaściwszym napojem jest wyłącznie czysta woda o temperaturze ludzkiego ciała.
Zdecydowanie najlepszym instrumentem zapobiegania gromadzeniu toksyn w organizmie jest zdrowy jadłospis, w zgodzie z predyspozycją osobowości. Poniżej znajduje się siedem prostych podpowiedzi na to jak ulżyć organizmowi i wesprzeć jego naturalną detoksykację i proces oczyszczający:
1. Jeść wyłącznie zupy jarzynowe lub surówki i zapomnieć o kolacji.
2. Nie skąpić ciału smaku gorzkiego, który wspiera trawienie i oczyszczenie wątroby.
3. Pić ciepłą wodę lub herbatki ziołowe, co spowoduje szybsze wypłukanie toksyn z ciała.
4. Detoksykacje traktu żołądkowego i jelitowego wspierać piciem odpowiednich ziołowych herbatek.
5. Rano po obudzeniu wypić szklankę ciepłej wody z cytryną.
6. Nauczyć się właściwie i świadomie oddychać.
7. Uprawiać sport i rano lub wieczorem biegać.